Na znanstveno-stručnom skupu projekta “Dijete u središtu” Učiteljskog fakulteta

Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu pokrenuo je projekt “Dijete u središtu”  kojim se želi pridonijeti boljem i kvalitetnijem društvu koje dijete doživljava. U skladu s ciljevima pokrenut je niz aktivnosti kojima će nastojati osnažiti utjecaj zajednice ranoga i predškolskog te primarnoga odgoja i obrazovanja na svijest roditelja i društva u cjelini, a od 15. do 17. lipnja 2021. održan je trodnevni znanstveno-stručni skup koji je okupio stručnjake iz područja ranoga i predškolskog te primarnog odgoja i obrazovanja, ali i drugih područja. Stručnjaci su iz različitih perspektiva izlagali  problematiku zlostavljanja i zanemarivanja djece te ukazali na moguće aktivnosti kojima bi se kvalitativno utjecalo na stvaranje uvjeta za djecu i njihovu dobrobit. Na skupu su sudjelovale i stručnjakinje Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba doc. dr. sc. Bruna Profaca i dr. sc. Marija Crnković.

Doc. dr. sc. Bruna Profaca je izlagala na temu „Trauma zlostavljanja u djetinjstvu – podrška djetetu u školi“. Uz razjašnjavanje traume zlostavljanja kod djece i posljedica na razvoj u odrasloj dobi,
naglasila je važnost promoviranja sustava koji u sebi ima ugrađena znanja o traumi, ali i postupke, znanja i odgovornosti odraslih koji moraju biti definirani. Izložila je  principe pružanja podrške traumatiziranom djetetu u školskom okruženju, ali i važnost razumijevanja stresa nastavnika i drugih odraslih koji rade u takvim okolnostima.

Dr. sc. Marija Crnković je izlagala na temu “Primjeri iz prakse dječjeg klinickog psihologa” gdje je kroz iskustva iz prakse rada s djecom predškolske i školske dobi naglasila važnost međusobne suradnje svih dijelova sustava te kako svaki pojedini stručnjak može značiti veliku promjenu za dijete i njegovu budućnost.

Više o ovom skupu i programu može se naći na stranici https://www.dijete-u-sredistu.com/edukacija-ucitelja-i-odgojitelja/

Preporučamo  i film o cijelom projektu Dijete u središtu:

Print Friendly, PDF & Email