Završni skup provedbe edukativnog programa “PoMoZi Da” (Promicanje mentalnog zdravlja djece) održan je uoči svjetskog dana mentalnog zdravlja 7. listopada 2022. godine. Skupu je prisustvovala zamjenica ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba dr. sc. Renata Ćorić Špoljar.

“PoMoZi Da”  je program zdravstvenog opismenjavanja odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnog zdravlja djece i mladih. Edukativni program “PoMoZi Da” razvijen je u sklopu projekta “Živjeti zdravo” Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, sufinanciranog iz Europskoga socijalnog fonda u sklopu Operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., elementa Zdravstveno obrazovanje, podelementa Mentalno zdravlje. Namijenjen je odgojno-obrazovnim djelatnicima u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj i prvi je takav program u Hrvatskoj.

Edukativni program i materijali razvijeni su na temelju provedenog istraživanja zdravstvene pismenosti odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnoga zdravlja djece i mladih krajem 2017. godine i u suradnji sa skupinom stručnjaka iz akademske, kliničke i obrazovne zajednice te sustava javnoga zdravstva, a prate suvremene pristupe i primjere dobre prakse u svijetu i Hrvatskoj. Program je razvijen u razdoblju od 2018.-2019., a njegova provedba započela je 2020. godine.

Završni skup provedbe programa “PoMoZi Da” su pozdravili  prim. dr. sc.Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ, Ana Dautović iz Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, mr. sc. Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja, dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, prim. Vera Katalinić Janković, dr. med. iz Ministarstva zdravstva te dr.sc. Vesna Vučemilović, predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport Hrvatskog sabora. Skupu je nazočila i Jadranka Žarković, Savjetnica Predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje.

O razvoju edukativnog programa “PoMoZi Da” u sklopu projekta “Živjeti zdravo” govorila je dr. sc. Ljiljana Muslić, voditeljica programa, a o samoj provedbi programa Martina Markelić, voditeljica tima za koordinaciju i praćenje provedbe programa. Dr. sc. Vesna Ivasović, članica savjetodavne skupine osvrnula se na proces provedbe programa i multisektorsku suradnju iz perspektive Agencije za odgoj i obrazovanje.

Pogledajte infografiku edukativnog programa PoMoZi Da:

Print Friendly, PDF & Email