Na završnoj konferenciji projekta EWAchange pod nazivom “Odrastanje u (post)pandemijskom vremenu – iskustva ih Hrvatske” prisustvovale su zamjenica ravnateljice Poliklinike dr. sc. Renata Ćorić Špoljar i voditeljica odjela za dijagnostiku i tretman dr. sc. Marija Crnković. Konferencija je održana 14. veljače 2023. u Novinarskom domu u Zagrebu. Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu dr. sc. Boris Jokić predstavio je rezultate istraživanja dobivene kroz projekt EWAchange u kojem je sudjelovalo više od 40 000 učenika i 10 000 odgojno-obrazovnih radnika iz više od 160 škola. Projekt je financirala Hrvatska zaklada za znanost.

Rezultate istraživanja dr. sc. Boris Jokić je predstavio po sljedećim cjelinama:

·         Škola i pandemija – 3 godine poslije

·         Jesu li klinci ok? – psihosocijalno stanje djece i mladih

·         Hrvatska kao (ne)poželjno mjesto odrastanja i života – perspektive učenika

Nakon prezentacije istraživanja u raspravi o rezultatima su sudjelovali: Klara Bilić Meštrić (CARNET), Suzana Hitrec (Upravna škola Zagreb), Irena Ihas Jurić (2. gimnazija Zagreb), Zoran Kirinić (Osnovna škola Glina) i Zrinka Ristić Dedić (Institut za društvena istraživanja). Sudionici rasprave podijelili su svoja iskustva vezana uz projekt kao i iskustva u radu s djecom i mladima odnosno njihovim potrebama te izazovima s kojima se susreću u svakodnevnom radu u proteklom specifičnom razdoblju.

S obzirom da proteklih godina svjedočimo utjecaju COVID-19 pandemije na promjene u obrazovnim procesima u Republici Hrvatskoj te utjecaju tih promjena na našu djecu i mlade, rezultati provedenih istraživanja svakako su relevantni ne samo kao osvrt na specifičnost društvenih događanja, već kao preporuke i smjernice za budućnost koje će omogućiti osmišljavanje i uvođenje mjera na sustavnoj razini koje mogu ublažiti nastale teškoće obrazovnih procesa te osnažiti učenike, odgojno-obrazovne radnike i roditelje za uspješno ovladavanje kriznim situacijama u budućnosti.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email