Na VI. Kongresu Udruženja za preventivnu pedijatriju Srbije sa međunarodnim učešćem,  te ujedno i Prvoj regionalnoj konferenciji preventivne pedijatrije Jugoistočne Europe, održanoj  od 12. do 14. travnja 2019. godine u Beogradu, Polikliniku za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba predstavljale su prof. dr.sc. Gordana Buljan Flander   i Ella Selak Bagarić, mag. psych.

Ravnateljica prof. dr.sc. Gordana Buljan Flander  pozvana je održati plenarno predavanje „Odrastati u doba suvremenih tehnologija: Svijet prilika ili rizika“ koje je izazvalo veliki interes stručnjaka kao iznimno važna i aktualna tema današnjice. Ravnateljica je prikazala nalaze recentnih studija o rizicima odrastanja djece danas od predškolske dobi, ali i naglasila kako je odgovornost odraslih vodstvo djece, kako bi iskoristila sve prednosti suvremenih tehnologija ali i sigurno i sretno odrastala. U plenarnom predavanju prikazani su i rezultati istraživačkih projekata Poliklinike, između ostalog i onog o screen time-u djece predškolske dobi, koje je jedino takvo provedeno u regiji.

Psihologinja Ella Selak Bagarić je održala pozvano predavanje s temom  „Multidisciplinarni pristup u zaštiti zlostavljane i zanemarene djece“te je u svom izlaganju istaknula važnost međuresorne suradnje u radu, profesionalnu odgovornost svakog stručnjaka u sustavu, potrebe zlostavljanog djeteta ali i tretmanske znanstveno utemeljene mogućnosti koje se primjenjuju u radu sa psihotraumatiziranom djecom, kao i iskustva naše Poliklinike, koja je kao primjer dobre prakse u zaštiti djece dobila svjetska priznanja od strane struke.

Prof. dr. sc. Buljan Flander i psihologinja Ella Selak Bagarić radu kongresa su doprinijele i kao članice međunarodnog znanstvenog odbora.

Neizmjerno nam je drago sudjelovati  i pridonositi napretku sustava zaštite djece dijeljenjem vlastitih iskustava sa ostalim vrsnim stručnjacima iz cijelog svijeta, ali i učeći od drugih profesionalaca koji su prisustvovali  VI. Kongresu Udruženja za preventivnu pedijatriju Srbije sa međunarodnim učešćem. Zahvaljujemo našim prijateljima, organizatorima i stručnjacima iz Udruženja za preventivnu pedijatriju Srbije, na organizaciji još jednog iznimno uspješnog Kongresa.

Print Friendly, PDF & Email