Svečana promocija knjige „Znanost i umjetnost odgoja – Praktični priručnik o suvremenom odgoju za roditelje i odgojitelje“ održana je jučer u prepunoj dvorani Stare gradske vijećnice u Zagrebu. Uz glavnu urednicu knjige prof. dr. sc. Gordanu Buljan Flander i izvršne urednice psihologinje Miju Roje i Teu Brezinšćak, u stvaranju ove knjige sudjelovalo je još 29 autora, djelatnika Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Hrabrog telefona.

Promociju su svojim prisustvom uveličali: izaslanica Predsjednice Renata Margaretić Urlić, savjetnica Predsjednice za društvene djelatnosti i mlade, zamjenica Gradonačelnika grada Zagreba dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, rektor  Zagrebačkog sveučilišta prof. dr. sc. Damir Boras i rektor Zagrebačke katedrale mons. Josip Kuhtić, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč – Knežević  te brojni drugi predstavnici ministarstava i Grada Zagreba, saborski zastupnici, dekani, ravnatelji gradskih ustanova te stručnjaci koji rade s djecom.

Ravnateljica o potrebi da se napiše ovakva knjiga o odgoju

Događanje je počelo filmom „I ovo smo mi“ Odbora mladih Poliklinike koji prikazuje i onu stranu odrastanja koja odraslima često nije vidljiva, a to su brojni problemi kojima mladi mogu biti opterećeni kroz svoje odrastanje. Film također nosi snažne poruke o tome koje su potrebe mladih za koje im je potrebna podrška odraslih i svih nas kao društva, među kojima se posebno ističe potreba za sigurnim i podržavajućim odnosima.

– Film članova Odbora mladih koji smo pogledali iskren je, potresan i snažan, kao što je i 18000 priča „naše djece“ u ovih 16 godina. Patnja djece obvezala nas je pokušati pronaći način da do nje ni ne dođe, da djeca rastući imaju ono što im najviše treba – ljubav, podršku, razumijevanje, oslonac, poticaj i nekoga bezuvjetno svog  – sigurnost u svakom izazovu odrastanja. Kao naš odgovor na ova promišljanja došla je knjiga koju danas predstavljamo – rekla je u uvodnom govoru ravnateljica Poliklinike, prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander i dodala:

– Nastojali smo da ova knjiga bude upravo takav oslonac i poticaj svakoj odrasloj osobi koja ju uzme u ruke, svakom roditelju i obitelji koja ju pusti u svoj dom. Nadamo se da će naše stručno iskustvo kroz jednostavan jezik i suvremen pristup odgoju pomoći djeci i njihovim odraslima sigurnije i sretnije rasti zajedno. Dragi prijatelji, od srca vam hvala na podršci, u ime svih 32 autora, 3 urednice te brojne djece i obitelji na čiji će život ova knjiga, nadamo se, ostaviti trag.

Prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander posebno se zahvalila izdavaču, nakladi Geromar, za veliki trud u nastanku, a posebno opremi ove knjige.

Zamjenica Gradonačelnika: „Praktični i stručni savjeti, ali i relevantni znanstveni okviri”

U ime gradonačelnika Milana Bandića i grada Zagreba, za čiju je podršku prof. dr. sc. Buljan Flander i ovom prilikom iskazala zahvalnost, obratila se zamjenica Gradonačelnika dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević sljedećim riječima:

– Hvala prof. dr. sc. Gordani Buljan Flander koja nas je danas ovdje okupila i koja je cijeloj hrvatskoj javnosti omogućila ovaj priručnik kao njegova urednica, da malo dublje i  malo bolje prodremo  u sve one tajne koje djetinjstvo i adolescencija nose sa sobom, a koje su ponekad i nešto što smo i sami proživjeli,  ali smo nažalost to zaboravili. Ja sam bila jedna od onih privilegiranih koji su mogli ovaj priručnik vidjeti netom poslije objavljivanja, a uoči promocije. Malo sam u njega zavirila, nešto sam i pročitala i moram priznati da su ilustracije doista divne, da će se u ovome priručniku doista naći štivo za svakoga. Svaka obitelj koja drži do sebe, svaka obitelj koja svakog svog člana drži jednakopravnim, a to se posebno odnosi na djecu, vjerujem da će posegnuti za ovim priručnikom, vjerujem da će u njemu pronaći ne samo praktične i stručne savjete, već i relevantne znanstvene okvire. Ovo je veliki uspjeh za prof. dr. sc. Buljan Flander, isto tako za cijelu Polikliniku i za cijelu zdravstvenu djelatnost u Gradu Zagrebu. Na to smo jako ponosni i zahvalni – rekla je na kraju i čestitala svima koji su sudjelovali u pripremi ove knjige.

Savjetnica Predsjednice: „Kada bi barem postojao neki priručnik za roditeljstvo… A sad postoji”

Kao izaslanica predsjednice Republike Hrvatske okupljenima se obratila Renata Margaretić Urlić i naglasila važnost rada s mladima, ulaganja u mlade, što, kako kaže, Predsjednica sustavno podržava. I ovom prilikom podsjetila je na suradnju Predsjednice s Poliklinikom, koja je sustavna i trajna. Iz osobnog iskustva navela je i: “Meni je jedino žao što priručnik nije izašao puno ranije, kad sam bila mlada majka, jer naravno da smo se svi našli u situaciji i svi smo imali tu rečenicu “kada bi postojao neki recept za roditeljstvo, kada bi barem postojao neki priručnik za roditeljstvo”… A sad postoji“.

Akademkinja Mirna Šitum: „Najprikladnije bi bilo reći da je ovo enciklopedija o ljubavi”

Akademkinja Mirna Šitum  je napisala predgovor knjizi „Znanost i umjetnost odgoja“ . Svoje obraćanje okupljenima započela je sljedećim riječima:

– Draga glavna urednice, cijenjeni autori ovog dijela kojeg su skromno kvalificirali kao priručnik, a po mojoj slobodnoj akademskoj procjeni to bi u najmanju ruku trebao biti udžbenik, jedna znanstveno-umjetnička monografija o ljubavi, a najprikladnije bi bilo reći enciklopedija o ljubavi.

U svom je emotivnom govoru akademkinja zaključila:

– Kada je riječ o knjigama, u njima ne smijemo tražiti recepte o roditeljstvu. U njima trebamo tražiti kako ćemo u slabosti reagirati da ne narušimo povjerenje i povezanost sa svojim djetetom, a ponekad i kako ćemo stvarno razumjeti što se događa u našem djetetu. U knjigama ne trebamo tražiti savjete o ljubavi. Konačno, knjiga “Znanost i umjetnost odgoja” nas uči kako roditeljstvo pomaže uspostaviti nježne spone našeg djeteta s ostatkom velikog svijeta.

Recenzentica prof. dr. sc. Vesna Bilić: „Zahvaljujem prof. dr. sc. Gordani Buljan Flander jer je sa svojim timom ponovo učinila nešto važno, veliko i konkretno za dobrobit djece”

O knjizi su potom govorili recenzenti  prof. dr. sc. Vesna Bilić i prof. dr. sc. Predrag Zarevski.

– U ovo naše vrijeme je jako teško biti roditelj. Vjerojatno je to uvijek bilo teško, a danas je zahtjevno više nego ikada. Razlog tome je što imamo jako puno suodgajatelja, nisu roditelji jedini odgajatelji. Drugo, izloženi smo moru informacija, koje su neprovjerene, često netočne, na društvenim mrežama, na forumima, čak zbunjuju roditelje. Ne znamo što je od toga stvarno, i možemo li se sukladno tome ponašati. Zato je izuzetno važno da se napisala jedna ovakva knjiga kakva je „Znanost i umjetnost odgoja” i da zapravo na neki način prevenira neke loše postupke koji nas dovode u situaciju da se djeca moraju liječiti cijelog života od lošeg djetinjstva, a i roditelji silno pate zbog nekih svojih krivih postupaka – kazala je prof. dr. sc. Vesna Bilić.

– Zato zahvaljujem prof. dr. sc. Buljan Flander jer je sa svojim timom ponovo učinila nešto važno, nešto veliko i ono što mene fascinira, nešto konkretno za dobrobit djece pružajući pomoć njihovim roditeljima. Zaista je važno kad želite pomoći djeci pomoći njihovim roditeljima. Roditelji imaju i ljubav i dobre namjere, ali je potrebno ponekad i znati kako bi kvalitetno usmjeravali djecu i pomogli im da odrastu u zdrave ljude. Iako je ova knjiga prioritetno namijenjena roditeljima i budućim roditeljima, što je jako važno, procjenjujem da će ona biti jako zanimljivo štivo i za sve ostale stručnjake koji se bave djecom, s različitih aspekata. Vjerujem da će potaknuti odgovornost odraslih i doprinijeti razvoju zdrave i sretne djece, ali i zadovoljnijih roditelja.

Recenzent prof. dr. sc. Predrag Zarevski: „90% roditeljstva treba biti znanje, a ova knjiga nudi to korisno znanje”

Prof. dr. sc. Predrag Zarevski osvrnuo se posebno na temu odgovornog roditeljstva:

– Po mojoj prosudbi je tema odgovornog roditeljstva bila vrlo zanemarena u našem društvu, zbog dva potpuno kriva stereotipa. Prvi je: „I moji roditelji nisu ništa pročitali o tome, pa što mi fali!” A drugi je: „Ljubav je dovoljna”  Je, ljubav je jako važna, ali nije dovoljna… Neki ljudi su prirodno dobri roditelji, glazbenici, prijatelji, ali 90% roditeljstva treba biti znanje, a ova knjiga nudi to korisno znanje.

Izvršna urednica Mira Roje: „Knjiga prenosi naše znanje i iskustva, uz puno podrške i razumijevanja za roditelje”

U ime izvršnih urednica okupljenima se obratila Mia Roje:

– Nama je kao urednicama bilo jako važno da ova knjiga ne daje instant savjete i rješenja. Isto tako ne osuđuje i ne proziva roditelje. Ona prenosi znanje i iskustva, ali to čini uz puno ljubavi, podrške i razumijevanja za roditelje, istovremeno dajući vrlo jasnu strukturu i nježno vodstvo u odgoju, jednako onome koje djeca trebaju od roditelja i svih nas odraslih.

Najmlađe recenzentice – članice Dječjeg odbora Poliklinike

Najmlađe recenzentice knjige u kojoj su posebno zastupljene  dječje poruke odraslima, njihovi crteži i pisma, članice su Dječjeg odbora Poliklinike. S obzirom na to da je knjiga, kako kažu, jako dugačka i trebat će puno vremena da se pročita, predložile su da okupljenima ponudimo neki kratki sažetak i poruke koje će ponijeti sa sobom i „pamtiti ih cijeli život“. Hrabro su stale na pozornicu i poručile:

„Brinite više o našem ponašanju nego o ocjenama”

„Mislite na naše osjećaje – budite ponosni na svoju djecu”

„Provodite vrijeme s djecom, pazite svoju djecu, volite svu svoju djecu jednako, pružite djeci ljubav”

„Poštujte svoju djecu, poštujte prava djece, ohrabrujte svu svoju djecu čak i kad pogriješe, podržite djecu u onome što vole i u onome što ih zanima, ali u granicama normale”

„Potičite svoju djecu, pružite svojoj djeci ono što im je potrebno, djeci su bitni prijatelji i obitelj”

Zaključile su: „Roditelji, i vama ponekad treba podrška, slobodno ju potražite”.

Iskustvo mame Stele iz Odbora roditelja Poliklinike

Ispred Odbora roditelja Poliklinike govorila je mama Stela koja je podijelila svoje iskustvo dolaska u Polikliniku:

– Prvo što su me naučili u Poliklinici prof. dr. sc. Buljan Flander, dr. Domagoj Štimac i svi koji su imali zadovoljstvo raditi s nama, je da ja ne moram biti savršeni roditelj nego jedino isključivo dovoljno dobar roditelj. Teško je naći tu mjeru, ali oni su nama pomogli da nekako relaksiramo cijelu situaciju. I uvijek je tu ta Poliklinika koja će vas usmjeriti i koja će vam pokazati kojim putem ići. Zašto? Danas u 21. stoljeću putem interneta postoji čitav niz informacija, smjernica, konvencija, zakona, pozitivnih i drugih propisa, i ostalih standardnih operativnih postupaka kako odgojiti svoje dijete. Međutim, što sam više čitala ja sam bila sve zbunjenija. I trebao mi je netko tko će me uzeti za ruke i reći: “Ovaj je put OK i samo idi i nastavi dalje”, što je temelj, ljubav i potpora vašem djetetu. Teško je, ne kažem da nije, ali mogu naglasiti da se u Poliklinici većinom bave uobičajenim stresnim životnim situacijama, ne moraju to biti teške životne traume. Bave se adolescencijom kao čudovištem za sebe, pobunom djeteta, neprihvaćanjem djeteta u razredima, poteškoćama djeteta , gubitkom u obitelji, tugom i rastavom braka“.

Naši mali prijatelji Poliklinike i djece koji su uveličali i proslavu 15. rođendana Poliklinike svojim glazbenim nastupom, brat i sestra Dino i Karla Miklaužić, i ovom su prilikom bili s nama. Izvedbama dvije pjesme pokazali su pravi primjer obiteljske suradnje.

Glazbenom porukom o „vjeri u ljubav“ i tome „kako bi se živjelo i kako bi se voljelo i kako bi dobro bilo“ da su djeca „netko“,  otopili su naša srca i nadahnuli nas da i dalje djelujemo zajedno u zaštiti djece.

Print Friendly, PDF & Email