Na stručnom skupu “Psihologija i pravo”

Društvo psihologa Primorsko-goranske županije u suradnji s Jean Monnet Međusveučilišnim centrom izvrsnosti te Pravnim fakultetom u Rijeci, okupilo je 25. i 26. rujna 2015. godine stručnjake različitog usmjerenja na interdisciplinarnom stručnom skupu “Psihologija i pravo”.

Cilj skupa bio je prikazati neke od poveznica psihologije i prava koristeći tri smjernice: (1) one koje određuju psihologiju u pravu i koje se odnose na primjenu psihologije u pravnim disciplinama (npr. psihološki elementi procesa svjedočenja, mentalno stanje osumnjičenika, psihološke dimenzije kod određivanja starateljstva nad djecom isl.), (2) one koje opisuju odnos psihologije i prava, tj. obuhvaćaju psihološka istraživanja optuženika, odvjetnika, sudaca, porotnika, te (3) sama psihologija prava gdje se istražuju razlozi zbog kojih ljudi poštuju ili ne poštuju zakone, pitanja morala i moralnog razvoja, te javne percepcije i stavova o raznim odlukama suda, odnosno presuda. Cjelokupni program skupa dostupan je na sljedećem linku: http://psiholozipgz.wix.com/dppgz#!c_services/c1ger

Psihologinja Poliklinike Tea Brezinšćak održala je izlaganje pod nazivom „Mjesto Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba u pravosuđu prilagođenom djeci“, u kojem je predstavila nastojanja Poliklinike u primjeni smjernica o pravosuđu prilagođenom djeci u svakodnevnom radu. Kako pravosudni sustav izgleda iz dječje perspektive, posebice iz perspektive djece koja su izložena traumatskim iskustvima? Na koji način nam suradnja psihologije i prava pomaže u umanjivanju stresa i sekundarne traumatizacije te unaprjeđivanju kvalitete dječjeg iskaza? Na koji način u svom svakodnevnom radu možemo primijeniti Smjernice Vijeća Europe o pravosuđu prilagođenom djeci, te što nas koči u širenju dobrih praksi Poliklinike prepoznatih od Vijeća Europe? Navedena pitanja neka su od područja u kojima psihologija i pravo pokazuju svoju isprepletenost i brojne mogućnosti suradnje, koja se razvijala i kroz bogatu diskusiju okupljenih stručnjaka.

Ilustracija: Stuart Miles / FreeDigitalPhotos.net

Print Friendly, PDF & Email