Ravnateljica prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander sudjelovala je na stručnom skupu “Manipulacija djecom i sustavom: prepoznajemo li emocionalno zlostavljanje djece” u organizaciji Udruge socijalnih radnika Osječko-baranjske županije u Osijeku, 22. ožujka 2019. Ravnateljica je održala uvodno predavanje “Manpulacija djecom i sustavom”:

“Dijete iz visoko-konfliktnog razvoda koje se otuđuje od jednog roditelja je emocionalno zlostavljano dijete. Moram naglasiti da se ovo odnosi na one slučajeve ako onaj drugi roditelj ne ugrožava život, sigurnost i prava djeteta na život bez zlostavljanja.” rekla je ravnateljica u izjavi za medije i dodala: “Ako djetetu govorimo protiv jednog roditelja, ako to dijete dovedemo do toga da sasvim odbaci tog roditelja, mi smo od njega zahtjevali i postigli da poništio pola sebe, da mrzi polovinu sebe koja ga podsjeća na drugog roditelja. I kasnije se pitamo, kad dijete ima 15,16,17 godina zašto je to dijete suicidalno, zašto je autodestruktivno, zašto je problematično i zašto je nasilno, umjesto da na vrijeme prepoznamo da je dijete koje je iz visoko-konfliktnog razvoda, koje se otuđuje od jednog roditelja – emocionalno zlostavljano dijete.”

Na stručnom skupu prikazani su i slučajevi iz prakse Centra za socijalni rad u Đakovu, Osijeku i Valpovu, te su održana sljedeća izlaganja:

Višnja Mioč, policijska službenica za maloljetničku delinkvenciju PU Osječko-baranjske: “Aktivnosti MUP-a na području obiteljsko pravne zaštite djece”

prof. dr. sc. Branka Rešetar, Pravni fakultet u Osijeku: “Pravni okvir rješavanja visoko-konfliktnih razvoda i sporova o roditeljskoj skrbi”

doc. dr. sc. Daniela Šincek, Filozofski fakultete Osijek: “Uloga informacijsko komunikacijskih tehnologija društvenih mreža i medija”

prof. prim. dr. sc. Katarina Dodig Čurković, dr. med. specijalist psihijatrije, specijalist dječje i adolescentne psihijatrije: “Utjecaj visoko-konfliktnih razvoda brakova na psihičko stanje djece”

Na kraju skupa održana je panel rasprava u kojoj su sudjelovali svi prisutni izlagači, uz predstavnicu Općinskog suda u Osijeku sutkinju Sanju Sušilović i predstavnike Odvjetničkog društva Burić & Mišljenović.

 

Print Friendly, PDF & Email