Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež je 19. prosinca 2017. godine u Zagrebu organizirala stručni skup „Nasilje u obitelji“. Kao predavači su na skupu sudjelovali ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Doma Duga mr.sc. Željka Barić, koordinatorica Ženske sobe dr.sc. Maja Mamula, docentica na katedri kazneno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci dr.sc. Dalida Ritossa i sutkinja Visokog prekršajnog suda u RH Branka Živković Žigante. Moderator skupa je bila sutkinja Županijskog suda u Zagrebu dr.sc. Lana Petö Kujundžić.

Iako je nasilje u obitelj prekršajno i kazneno djelo, još uvijek je nedovoljno prepoznato kao ozbiljan način ugrožavanja žrtvine dobrobiti. Osim direktnih nasilnih činova kako verbalnih tako i fizičkih, u nasilje u obitelji pripada i svjedočenje nasilju kojem su najčešće izložena djeca. Ravnateljica Poliklinike prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander u svom je predavanju iznijela da istraživanja i klinička praksa pokazuju da je pojedine oblike nasilja koji se javljaju u obitelji nemoguće promatrati odvojeno od drugih te da dijete koje svjedoči nasilju u obitelji vjerojatno doživljava i neki drugi oblik zlostavljanja ili zanemarivanja. Također, iznijela je da su psihološke posljedice kod djece u slučaju svjedočenja nasilju u obitelji jednake doživljavanju fizičkog zlostavljanja te su povezane s brojnim dugoročnim negativnim posljedicama.

Svi predavači su se složili da je nakon razotkrivanja nužno prijaviti sumnju na nasilje u obitelji te težiti što bržoj i adekvatnijoj reakciji stručnjaka i institucija. Poseban naglasak stavljen je na stručnjake koji su najčešće prvi i jedini kontakt žrtve s institucijama koje mogu učiniti nešto u svrhu zaštite žrtve, a među njih spadaju liječnici pedijatri, doktori opće medicine, učitelji i odgajatelji u vrtićima. Prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore dr.sc. Krešimir Luetić iznio je prijedlog za dodatnom edukacijom liječnika o ovoj problematici, a prijedlogu se pridružio i predsjednik Hrvatskog društva obiteljskih doktora dr. sc. Dragan Soldo.

Važno je naglasiti da osim što etička i moralna praksa stručnjaka po razotkrivanju upućuje na prijavu i zakonska regulativa to propisuje. Svi predavači su se složili i pozvali na zajedničku suradnju u kojoj moramo težiti da postanemo društvo s nultom stopom tolerancije na nasilje.


Print Friendly, PDF & Email