Stručni skup pod nazivom „Interdisciplinarni pristup u radu s djecom i mladima zasnovan na znanjima o traumi“ održan je u Osijeku 23. svibnja 2022. u organizaciji SOS Dječjeg sela Ladimirevci. SOS Dječje selo Ladimirevci u mjesecu svibnju inače obilježava 25 godina djelovanja na području skrbi o djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi. U tjednu proslave svog rođendana stručnjaci SOS dječjeg sela su željeli i pored svoje vidljivosti u javnosti dati i svoj doprinos ovom aktualnom temom s ciljem podrške stručnjacima, pogotovo onima koji se u svom radu susreću s traumatiziranom djecom i mladim osobama, a rade u različitim sustavima.

Na ovom stručnom skupu pozvano predavanje pod nazivom „Trauma i odrastanje“ održala je doc. dr. sc. Bruna Profaca, klinička psihologinja iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. U predavanju je prikazala učinke traume na razvoj djeteta i mlade osobe, kao i posljedice u odrasloj dobi te mogućnosti pružanja podrške i tretmanskog rada nakon iskustva traume u djetinjstvu.

Drugo predavanje pod nazivom „Skrb temeljena na znanjima o traumi“ je održao Krešimir Makvić, socijalni pedagog i zagovaratelj dječjih prava Udruge SOS Dječje selo Hrvatska i nacionalni koordinator projekta „Sigurna mjesta i nesmetan razvoj djece – integriranje praksi temeljenih na znanjima o traumi u sustav alternativne skrbi“.

U drugom dijelu ovog skupa održana je panel diskusija „Izazovi i resursi u radu s djecom i mladima s iskustvom traume“. Moderatorica diskusije je bila Kristina Krulić Kuzman, koordinatorica-psihologinja mobilnog tima SOS Dječjeg sela Ladimirevci, a sudionici su bili: Gordana Daniel, direktorica razvoja nacionalnih programa SOS Dječjeg sela Hrvatska, klinička psihologinja Bruna Profaca iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Sanja Vladović, savjetnica pravobraniteljice za djecu u Osijeku, Davor Vinković, psiholog iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci te Tea Ožegović, psihologinja iz Centra za socijalnu skrb Valpovo. Bila je to prilika za razmjenu stavova znanja i iskustava stručnjaka o aktualnom stanju u radu s djecom i mladima s iskustvom traume, ali i prijedloga za unapređenje prakse iz pozicije različitih sustava.

Čestitamo rođendan SOS Dječjem selu Ladimirevci!

Print Friendly, PDF & Email