Na specijalističkoj edukaciji za suce i državne tužitelje za maloljetnike u Crnoj Gori

Psihologinja Poliklinike Ella Selak Bagarić održala je četiri online predavanja na specijaliziranoj edukaciji za suce za maloljetnike i državne tužitelje za maloljetnike u Crnoj Gori koja se održavala 16. do 19. studenog 2020. u Tivtu. Educirano je 17 sudionika – tri suca za maloljetnike i 14 državnih tužitelja za maloljetnike. Organizator edukacije je Centar za obrazovanje u sudstvu i državnom tužilaštvu iz Tivta, u saradnji i uz financijsku podršku veleposlanstva SAD-a u Podgorici, odnosno ureda američke vlade za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i provođenje zakona.

Prvog dana edukacije predavanja “Djetinjstvo i ljudska prava djeteta” i “Djeca u konfliktu i u kontaktu sa zakonom – međunarodni standardi” održala je Nela Krnić, ekspert iz područja dječjih prava UNICEF-a Crne Gore; predavanje “Maloljetni počinitelji kaznenih djela” održao je Dragiša Rakočević, sudac za maloljetnike na Apelacijskom sudu Crne Gore, a psihologinja Poliklinike Ella Selak Bagarić održala je predavanje “Psihološki aspekt maloljetničke delinkvencije”.

Drugog dana edukacije predavanja “Djeca svjedoci i žrtve kaznenih djela: međunarodni standardi”, “Djeca počinitelji i žrtve kaznenih djela u praksi Europskog suda za ljudska prava: studija slučaja” i “Opće mjere zaštite djeteta žrtve i međunarodni standardi” održala je Danka Ivanović Đerić, državna tužiteljica za maloljetnike Višeg državnog tužiteljstva Crne Gore. Dijana Popović Gavranović, načelnica Stručne službe u Vrhovnom državnom tužiteljstvu Crne Gore govorila je na temu “Djeca, žrtve krivičnih djela”, a psihologinja Poliklinike Ella Selak Bagarić na temu “Trauma djece”.

Trećeg dana edukacije Nela Krnić, ekspert iz područja dječjih prava UNICEF-a Crne Gore predavala je temu”Pravosuđe po mjeri djeteta”, a psihologinja Poliklinike Ella Selak Bagarić održala je predavanje “Forenzični intervju”. Sudac za maloljetnike Dragiša Rakočević predavao je na temu “Mlađi punoljetnici”, a državna tužiteljica Danka Ivanović Đerić  “Mjere diverzije u maloljetničkom pravosuđu Crne Gore”.

Četvrtog dana edukacije Dijana Popović Gavranović, načelnica Stručne službe u Vrhovnom državnom tužiteljstvu Crne Gore održala je predavanja na dvije teme: „Priprema djece za ispitivanje” i „Mjesto i uloga sustava socijalne zaštite u sustavu maloljetničkog pravosuđa Crne Gore (s posebnim osvrtom na mjesto i ulogu Stručne službe i njenu povezanost sa sustavom socijalne zaštite)” . Edukacija je zaključena predavanjem Elle Selak Bagarić na temu “Specifičnosti razvoja u adolescenciji”.

Print Friendly, PDF & Email