U  punoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja održan je u utorak, 9. travnja 2019. stručni skup “Mentalno zdravlje djece i mladih – izazovi i mogućnosti”. Skup je organiziralo Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj povodom 10 godina rada, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Sudjelovali su stručnjaci s područja mentalnog zdravlja i kvalitete života djece i mladih: ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, prof. dr. sc. Marina Ajduković sa Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Vlatka Boričević Maršanić, dr.med. iz Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež Zagreb te voditelj Poliklinike za dječju i adolescentnu Psihijatriju Neuropsihijatrijske bolnice “Dr. Ivan Barbot” Popovača,  Marko Tomičević, dr.med. subspec. dječje i adolescente psihijatrije.

Nakon pozdravnog govora dogradonačelnice Grada Petrinje Viktorije Kaleb koja je istakla važnost brige o mentalnom zdravlju, ali i odgovornosti odraslih u zaštiti djece, uvodno predavanje je održao domaćin, psiholog Armin Hadžić na temu „Petrinjsko Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj- 10 godina u službi mentalnog zdravlja djece i mladih“. Naglašena je i pomoć i kvalitetna dugogodišnja suradnja sa Poliklinikom za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba te s Psihijatrijskom bolnicom za djecu i mladež Zagreb. Tijekom skupa kroz predavanje prof. dr. sc. Marine Ajduković bilo je riječi o načinima prepoznavanja i preveniranja internaliziranih i eksternaliziranih problema u ponašanju i doživljavanju djece i mladih. Na predavanju doc.dr. sc. Vlatka Boričević Maršanić, dr.med. sudionici skupa mogli su čuti o školskoj fobiji u djece i adolescenata,  a o temi „Destigmatizacija psihijatrijske skrbi za djecu i mlade“ govorio je Marko Tomičević, dr.med.

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander održala je predavanje na temu „Utjecaj traume i zlostavljanja na razvoj i mentalno zdravlje djece i mladih“. Tijekom predavanja sudionici su imali priliku upoznati se sa osnovnim vrstama zlostavljanja te koliko je ono u svjetskim okvirima prisutno, a naglašeno je da su slični i pokazatelji za Hrvatsku. Poliklinika se pored kliničkog rada kontinuirano bavi i znanstveno-stručnim istraživanjima. Ravnateljica je prisutnima predstavila i rezultate iz upravo obranjene doktorske disertacije voditeljice tretmana i dijagnostike u Poliklinici dr. sc. Renate Ćorić Špoljar koje je dobila na uzorku od 272 slučaja visoko-konfliktnog razvoda, a jasno pokazuju da djeca predugo žive u ratnoj zoni jer sudski procesi predugo traju, vještačenja dodatno produljuju život djeteta u često emocionalno zlostavljajućoj situaciji, a svakom godinom života s visokim konfliktom roditelja djeci se značajno povećava anksioznost, depresivnost i psihotraumatiziranost. To nam treba biti poticaj da djecu koja su izložena međuroditeljskom konfliktu još žurnije, bolje i ustrajnije štitimo na svim razinama od zdravstva i školstva do socijalnog rada i pravosuđa..

Print Friendly, PDF & Email