Na skupu “Mozak i um: promicanje dobrobiti pojedinca i zajednice”

“Mozak i um: promicanje dobrobiti pojedinca i zajednice” bila je glavna tema 2. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta koji je održan od 12. do 14. prosinca 2019. godine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu. Naglasak skupa bio je promicanju dobrobiti i podizanju kvalitete života osoba s mozgovnim oštećenjem, razvojnim i drugim poteškoćama, kao i njihovih obitelji odnosno zajednice u kojoj žive.

Na skupu su u sklopu predavanja i simpozija prezentirana različita tematska područja: razvojne poteškoće djece i mladih, poremećaji ponašanja te njihov utjecaj na obiteljske odnose; kognitivne i emocionalne poteškoće i kvaliteta života osoba s mozgovnim oštećenjem; savjetodavni i terapijski rad u svrhu rehabilitacije, prevencije psihopatologije i unaprjeđenja pozitivnog razvoja; kvaliteta života osoba starije životne dobi i pojedinaca s mozgovnim oštećenjima kao i odnosom stresa i mentalnog zdravlja koji uključuju i prilagodbu pojedinaca i zajednice na izvanredne životne okolnosti, tradicionalnim i suvremenim teorijskim i metodološkim pristupima u istraživanju mozga i ponašanja, rizičnim i zaštitnim čimbenicima u zdravlju mozga kao i neuroetikom i društveno odgovornim ponašanjem u dijagnostici, istraživanju i liječenju. Poseban naglasak skupa stavljen je na uloge programa i socijalnih politika usmjerenih unaprjeđenju dobrobiti i kvalitete života pojedinaca s mozgovnim oštećenjima, razvojnim i drugim poteškoćama, kao i njihovih obitelji.

Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba u okviru skupa sudjelovala je na okruglom stolu pod nazivom Digital World: Are There any Mental Health Benefits? kojeg je moderirala doc. dr. sc. Ljiljana Pačić Turk. Uz ravnateljicu su na okruglom stolu sudjelovali dr. sc. Manfred Spitzer i dr. sc. Goran Šimić. Na okruglom stolu ravnateljica je predstavila je rezultate nacionalnih istraživanja Poliklinike vezane za ekrane i korištenje tehnologija s aspekta prednosti i rizika po zdrav razvoj djece i mladih u Hrvatskoj.

Na stručnom skupu sudjelovali su psiholozi, ali i stručnjaci srodnih i drugih struka primjerice, liječnici psihijatri, pedijatri, neurolozi, onkolozi, neurokirurzi, zatim radni terapeuti, logopedi, socijalni radnici, kao i medicinske sestre, socijalni pedagozi, rehabilitatori. Tijekom skupa stručnjaci su razmjenjivali iskustva i primjere dobre prakse, znanstvene i stručne spoznaje te razmatrali smjernice na području dijagnostike, terapije i rehabilitacije.

Print Friendly, PDF & Email