U sklopu Šestog kongresa psihologa Bosne i Hercegovine sa međunarodnim sudjelovanjem koji je održan od 11. do 13. travnja 2019. godine u Banja Luci ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander održala je pozvano predavanje na temu: „Manipulacija djecom i sustavom u visoko-konfliktnom razvodu braka – prepoznajemo li emocionalno zlostavljanje?“.

Kroz predavanje su prikazane nove znanstvene spoznaje kada su u pitanju otuđenje djeteta i posljedice manipulacije djecom i sustavom. Ravnateljica je naglasila da prilagodba djece na novonastalu situaciju prilikom razvoda ponajviše ovisi o prisutnosti i stupnju konflikta među roditeljima. Naglašene su posljedice dugotrajne izloženosti djece visokom međuroditeljskom konfliktu, poput nalaza istraživanja da ta djeca imaju iste posljedice kao i ona koja su izložena direktnom fizičkom zlostavljanju.

Sudionici su se u raspravi složili koliko je važna edukacija, suradnja i žurnost postupanja svih sustava uključenih u zaštitu djece.  Nakon predavanja predstavljena je knjiga stručnjaka Poliklinike “Znanost i umjetnost odgoja”. O knjizi je govorila dugogodišnja suradnica Poliklinike psihologinja prof. dr. sc. Sanja Radetić Lovrić s Filozofskog fakulteta u Banja Luci.

Organizator Kongresa je  Savez društava psihologa Bosne i Hercegovine – Društva psihologa Republike Srpske, Društva psihologa u Federaciji BiH,  i Društva psihologa Brčko distrikta.

Print Friendly, PDF & Email