Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander sudjelovala je kao pozvani plenarni predavač i moderator panela na konferenciji ”Pristup djece pravosuđu” od 25. – 27. veljače 2020. u Sarajevu. Konferencija je održana u suorganizaciji Regionalnog ureda UNICEF-a za Europu i središnju Aziju, Ureda UNICEF-a za Bosnu i Hercegovinu te Vijeća ministara BiH (Ministarstva pravde).

Tijekom plenarnog predavanje na Panelu “Službe za žrtve i svjedoke – jačanje veze između pravosuđa i socijalne zaštite” ravnateljica je predstavila primjer dobre prakse naše Poliklinike u radu s djecom koja su seksualno zlostavljana i način kako se uz child-friendly pristup može spriječiti retraumatizacija djeteta, a istovremeno pomoći da pravosudni sustav dobije forenzički relevantne informacije. U svojoj prezentaciji naglašavala je važnost suradnje pravosuđa, socijalne skrbi i zdravstva u zaštiti djece – žrtava kaznenih djela, a što je potkrijepila citatom suca Ernesta Rydera. On je na forumu za dječja prava u Bruxellessu 2012. godine rekao da suci ne moraju biti eksperti u svim područjima, ali moraju znati gdje su eksperti i kako do njih doći. Također, je citirala i psihologa dr. sc. Williama Friedricha, svog pokojnog učitelja s Mayo klinike koji je često znao reći: »Rad sa svakim seksualno zlostavljanim djetetom uključuje barem 4 telefonska poziva« kako bi naglasio važnost suradnje svih sustava u zaštiti seksualno zlostavljane djece.

»Danas bih iz te njegove rečenice izbrisala dvije riječi – seksualno i zlostavljanje – jer rad sa svakim djetetom zahtjeva puno telefonskih poziva, doslovno i simbolički«, rekla je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander tijekom svojeg izlaganja u Sarajevu.

Nakon izlaganja ravnateljica je moderirala panel “Iskustva zemalja u razvijanju i pružanju integriranih usluga za djecu žrtve i svjedoke i njihove obitelji” na kojem su stručnjaci iz Bugarske i Srbije govorili o napretku koji je u tim zemljama ostvaren kada je riječ o pravima djece žrtava i svjedoka kaznenih djela, ali i mogućnostima za daljnje unaprjeđenje. Na tom panelu se raspravljalo i o izazovima kada je u pitanju zaštita djece – žrtava, te su se kao najveći izazovi pokazali održivost započetih projekata i pronalaženje izvora financiranja.

Konferencija je okupila više od 180 stručnjaka iz područja zaštite djece i pravosuđa iz 21 države svijeta. Razgovaralo se o najboljim praksama i izazovima, ali i jačanju pravosudnog sustava prilagođenog djeci. Cilj konferencije je bio razmijeniti najbolje prakse, potaknuti što više zemalja da slijede smjernice Vijeća Europe djeci prilagođenog pravosuđa i suradnju pravosuđa, socijalne skrbi policije, zdravstva, školstva… Stručnjaci su također raspravljali o zaštiti djece u građanskim postupcima tj. u visokokonfliktnim razvodima s posebnim osvrtom na pravo djeteta da se u tim postupcima čuje i njegov/njen glas i zloupotrebu tog prava. Razgovaralo se i o zaštiti djece žrtava i svjedoka kaznenih djela i jednakom pristupu pravosuđu za najugroženije, uključujući djecu s poteškoćama, djecu izbjeglice i migrante te djecu koja žive u siromaštvu. Dio konferencije bio je posvećen i adekvatnom pristupu djeci koja su u sukobu sa zakonom.

Sudionici konferencije su tijekom tri dana aktivno radili na razmjeni dobrih praksi i potrebnim unaprjeđenjima pravosuđa prilagođenog djeci i praksama pristupa djece pravosuđu, utvrđivali nedostatke i načine jačanja intervencija i pristupa djeci u kontaktu s pravosudnim sustavom, posebno žrtava i svjedoka i djece – migranata.

Više informacija o Konferenciji dostupno na: https://wcmsprod.unicef.org/eca/child-protection/access-justice

Print Friendly, PDF & Email