Prva internacionalna konferencija o podijeljenom skrbništvu, održana u Bonnu, u Njemačkoj od 9. do 11. srpnja 2014. pod nazivom „Kako premostiti jaz između empirijskih dokaza i pravne i socijalne prakse“, okupila je više od pedeset stručnjaka iz preko od 25 zemalja svijeta. Konferencijom je predsjedavao prof.  Edward Kruk, Canada, predsjednik International Council on Shared Parenting (ICSP), a skup je podržan od strane Njemačkog ministarstva za obitelj, Njemačkog istraživalačkog društva, Lutheranskog univerziteta u Nurnbergu i grada Bonna. Sudjelovali su tručnjaci različitih profila poput, pravnika, odvjetnika, pedijatara, politologa, novinara, sociologa i psihologa. Ispred naše je ustanove konferenciji je nazočila Sanja Jusufbegović, prof. psihologije.

Što je podijeljeno skrbništvo?

Predavanjima i radionicama obuhvaćen je širok raspon tema i perspektiva vezanih uz podijeljeno skrbništvo, a sa gledišta interdisciplinarnog pristupa potrebama i pravima djece čiji roditelji žive odvojeno. Podijeljeno skrbništvo je definirano kao podjela roditeljskog autoriteta i odgovornosti s najmanje trećinom vremena koju svaki od roditelja provodi s djetetom, uključujući vrijeme vikenda, a koji se odnosi na dogovor među roditeljima nakon razvoda, u najboljem interesu djeteta. To je primjenjivo na većinu djece   i obitelji, uključujući i one čiji su odnosi među članovima obitelji konfliktni, no isključuje one u kojima postoji obiteljsko nasilje i zlostavljanje djece.

Tijekom radionica su bila obuhvaćena mnoga životna pitanja, uključujući i nedoumice koje se mogu javiti u slučaju usklađivanja dogovora oko podijeljenog skrbništva, što je djelovalo poticajno i otvorilo mnoga pitanja. Zajednički je zaključak kako se svi zaključci i konsenzusi trebaju donositi bazirani na kliničkom iskustvu ali i empirijski dokazivim činjenicama vezanima uz potrebe djece. Stoga se ulaže napor u stvaranje dostupne baze podataka iz različitih država Europe i svijeta, a koja bi bila smjernica za daljnje odluke i postupanja.

„Dostupna mreža Centara za obitelj i obiteljske odnose koji obiteljima nude mogućnost medijacije i drugi važni centri podrške  obitelji, su suštinski važni za uspostavu legalnih pretpostavki podijeljenog skrbništva i vitalni za uspjeh dogovora oko zajedničke skrbi roditelja o djeci“ naglasio je prof. Edvard Kruk.

Zaključci konferencije su dostupni na konferencijskoj stranici:
http:// twohomes.org/ conference conclusions_2014


Print Friendly, PDF & Email