U Školi narodnog zdravlja »Andrija Štampar« predstavljeno je novo izdanje »Dječje čitanke o zdravlju« koja sadrži pjesmice o o higijenskim i zdravstvenim temama (npr. higijena pranja ruku, štetnost pušenja, muha kao prijenosnik bolesti..) koje je napisala Ivana Brlić Mažuranić, a oslikao Vladimir Kirin. Knjiga je prvi puta objavljena 1927. godine, po narudžbi tadašnje Škole narodnog zdravlja u Zagrebu, s ciljem da se obuzda epidemija tuberkuloze, pa se ponegdje spominje i kao »stihovana borba protiv tuberkuloze«. Danas je ta bolest praktički iskorijenjena cijepljenjem, a tada je bila česta i smrtonosna: od tuberkuloze su umrli brojne tada poznate osobe poput Janka Polića Kamova, Vladimira Vidrića, Antuna Branka Šimića, Ivana Kozarca… Kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze i zaštitilo dječje zdravlje tadašnja Škola narodnog zdravlja donosi odluku da se objavi knjiga koja će na vedar, duhovit i poučan način djecu podučiti kako da štite svoje zdravlje. Knjiga je značajna i u povijesti hrvatskog izdavaštva, budući je riječ o prvoj slikovnici u kojoj su i autor teksta i autor ilustracija iz Hrvatske.

Na promociji koja je održana 14. veljače 2020. u Zagrebu, pozdravnu riječ održali su prof. dr. sc. Marijan Klarica, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja ”Andrija Štampar”, ustanove iz koje je prije gotovo sto godina i stigao poticaj za objavljivane. »Dječju čitanku o zdravlju« predstavili su prof. dr. sc. Izet Aganović i Ksenija Kancijan, prof., a pjesnik Enes Kišević tom je prilikom recitirao nekoliko pjesama iz knjige. Ispred Poliklinike je promociji prisustvovala klinička psihologinja dr. sc. Renata Ćorić Špoljar, voditeljica odjela dijagnostike i tretmana.

U »Dječjoj čitanci o zdravlju«  djeci predškolske i rane školske dobi su prezentirani osnovni uvijeti zdravlja preko jednostavnih i lako pamtljivih riječi: čistoća, sunce, svježi zrak… koje su ih nastojale potaknuti na veću brigu o zdravlju i higijeni. Pjesme Ivane Brlić Mažuranić imale su edukativnu i preventivnu ulogu kakvu danas ne mogu imati, ne samo zbog arhaičnog riječnika nego iz zbog sasvim drugačijih uvijeta života, ali u mnogočemu je i dalje aktualna. Primjerice, Ivana Brlić Mažuranić djecu potiče na zdrav život s naglaskom na zdravlje duše i tijela:

 »Pa u zdravom, snažnom, mlađahnom tijelu

Da razvije dušu vedru i veselu.«

Na mnogo mjesta potiče na boravak i igranje u prirodi, na svježem zraku i suncu, a ovdje prenosimo pjesmu zamišljenu kao razgovor između roditelja i djeteta, s naputcima za zdrav život: roditelj ističe da je prvi uvjet zdravlja „topli vedri dan“, drugi „počinak i san“, a treći „žarko sunašce“. Posebno je zanimljivo obraćanje djetetu s nježnošću i poštovanjem, pa Ivana Brlić Mažuranić zamjenicu »Ti« u obraćanju djetetu piše velikim slovom:

»Lane moje! Milice!

Sretna si mi Ti,

Tvoje zdravlje čuvaju

Prijatelja tri.

Prvi Ti je prijatelj

Topli vedri dan,

Drugi Ti je prijatelj

Počinak i san.

Oni su Te amo zvali,

U ruke Ti cvijeće dali,

Pa se sada smiješe na Te,

Tvoj zobunčić zlatom zlate!

Prijatelj je pako treći,

Od svih bolji, jači, veći.

On polaže zlatne žice

Tuj vrh Tvoje posteljice.

To je žarko sunašce,

Što s nebesa sja,

I razgoni od Tebe

Bolesti i zla.

A Ti, mala mezimice,

Dižeš k njemu zjeničice,

I put sunca duša Tvoja

Širi mlada krila svoja.«

Print Friendly, PDF & Email