Ravnateljica prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander sudjelovala je na predstavljanju knjige “Terapija seksualnih zlostavljača – kazna ili pomoć?” autorice Slavice Marčete održanom u ponedjeljak 18. lipnja 2018. godine u Gradskoj knjižnici “Bogdan Ogrizović” u Zagrebu. Uz nju i autoricu, knjigu su promovirali još i prof. dr. sc. Zorica Kuburić te moderator Miroslav Vukmanić.

Knjigu autorice svakako treba istaknuti kao vrijednu inicijativu progovaranja o važnosti  tretmana počinitelja seksualnih djela u Hrvatskoj. Autorica Slavica Marčeta u knjizi razrađuje pravne i zakonske okvire, vrste i načine seksualnih zlostavljanja te daje detaljan pregled više vrsta terapijskih pravaca i smjernica za prevenciju recidiva počinitelja.

Prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander je naglasila važnost tretmana počinitelja seksualnog zlostavljanja  te iznijela svoja iskustva rada s počiniteljima tijekom specijalizacije u SAD-u. Također, iznijela je podatke nekih istraživanja koja pokazuju da ako počinitelji uz zatvorsku kaznu prođu i tretman – oko 7% njih ponovo počini djelo nakon izlaska iz zatvora. Ako seksualni zlostavljači samo odsluže samo zatvorsku kaznu bez tretmana, njih 40%-70% ponovno počini djelo.

Istaknula je kako je u Hrvatskoj, kao i u cijeloj Europi, svako peto dijete do 14 godine doživjelo neki od oblika seksualnog zlostavljanja te da su počinitelji u 90% slučajeva roditelji, vrlo bliska rodbina i vrlo bliski prijatelji obitelji, a svega 10% počinitelja su nepoznate osobe.

Kako bi naglasila važnost tretmana počinitelja, prof. dr.sc. Gordana Buljan Flander iznijela je podatak da počinitelji u prosjeku imaju oko 50 žrtava. Također,  bez obzira što se poremećaj nagona ne može izliječiti, istraživanja pokazuju da se adekvatnim tretmanom nagon počinitelja može staviti pod kontrolu, a njihovim tretmanom štitimo i potencijalne buduće žrtve seksualnog zlostavljanja.

Publika je pokazala velik interes za ovu temu te postavljala brojna pitanja vezana uz mogućnosti zaštite djece od seksualnog zlostavljanja.

Print Friendly, PDF & Email