Predstavljanje najnovije publikacije Ureda pravobraniteljice za djecu pod naslovom “S obje strane rešetke – Što dugujemo djeci čiji su roditelji u zatvoru” održano je 10. svibnja 2022. Riječ je o publikaciji autorica Maje Gabelica Šupljika, zamjenice pravobraniteljice za djecu i Višnje Biti, novinarke istaknute u dugogodišnjem praćenju prava djece i ulozi medija u tom području. Na promociji se okupio veliki broj stručnjaka, kao i predstavnika institucija i organizacija zainteresiranih za unapređivanje prava djece čiji su roditelji u zatvoru. Promociji je prisustvovala i ravnateljica Poliklinike doc. prim. dr. sc. Vanja Slijepčević Saftić.

Pregled sustavnog rada Ureda pravobraniteljice od 2006. u zaštiti prava djece čiji su roditelji u zatvoru

Pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević tom je prilikom istaknula da je cilj publikacije ukazati na različite aspekte i perspektive prava djeteta čiji roditelji izdržavaju zatvorsku kaznu te zagovarati i podržati promjene u zatvorskom sustavu, ali i u društvu u cjelini.

Recenzentice ove publikacije su prof. dr. sc. Marina Ajduković i dr. sc. Nikica Hamer Vidmar. Ova knjiga donosi i pregled sustavnog rada Ureda pravobraniteljice za djecu na tom području od 2006. do danas, tj. bavljenja zaštitom prava djece čiji su roditelji u zatvoru, nastojeći je unaprijediti u suradnji s kaznenim ustanovama, organizacijama civilnoga društva, znanstvenicima i praktičarima, ali i na međunarodnoj razini, u Vijeću Europe i tijelima EU.

Uz autorice, suautori na ovoj knjizi su brojni suradnici koji su u ovoj publikaciji iznijeli svoja znanja i iskustva o zaštiti djece čiji su roditelji zatvorenici. Predstavljajući njihov rad Maja Gabelica Šupljika dodatno je naglasila ranjivost ove djece, o kojoj se još uvijek ne zna puno već se šuti o njihovim problemima, a često ih taje i sama djeca, uočavajući da i njihova obitelj taj dio života radije skriva i prešućuje.

Stručni članak psihologinje Poliklinike

U drugom dijelu knjige, u poglavlju nazvanom „Pod povećalom – Znanstveno stručni uvidi u život djece čiji su roditelji zatvorenici“ objavljen je članak „Psihološka podrška djetetu čiji je roditelj u zatvoru“ kliničke psihologinje iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, doc. dr. sc. Brune Proface koja je naglasila važnost podrške djeci i individualiziranog pristupa te ovu temu prikazala iz perspektive kliničkog psihologa. Na početku članka je naglasila važnost podrške stručnjaka mentalnog zdravlja, ali i različitih sustava, osobito ako je roditelj izvor traume za dijete kad u radu s djetetom trebamo biti vođeni prvenstveno djetetovim pravom na zaštitu i najboljim interesom. U svim slučajevima, a osobito kad roditelj nije izvor traume za dijete, psihološka podrška mora uključivati i obiteljsku intervenciju. U tekstu je iznijela i vremensku perspektivu rada s djecom, tj. usmjeravanje na različite faze/razdoblja koja su za dijete novi izvori stresa, a ne samo roditeljsko lišavanje slobode. Nadalje u članku je dr. sc. Profaca prikazala i principe tretmanskog rada s djecom. Kao stručnjaci mentalnog zdravlja, u mnogim situacijama tako i u ovoj, ne možemo ukloniti razloge koji izazivaju krizu, ali možemo pomoći djetetu u podržavanju zdravih načina nošenja sa životnim okolnostima i pokazati djeci da nisu sama.

Osobita vrijednost ove knjige jest što se uz pravobraniteljsku, znanstvenu i stručnu perspektivu našlo mjesta i za brojne predstavnike organizacija civilnog društva, djelatnike u sustavu odgoja i obrazovanja, ali i za dirljive osobne priče ljudi kojih se na različite načine dotaknula sudbina djece čiji su roditelji dospjeli u sukob sa zakonom i našli se “iza rešetaka”. Uz autorice, riječ je o trideset autora i sugovornika, a na samoj promociji o tome su govorile pedijatrica Marija Hegeduš Jungvith, ravnateljica Doma za djecu Zagreb Jasna Ćurković Kelava, izvršna direktorica udruge Roditelji u akciji RODA Ivana Zanze, viša savjetnica za tretman u Kaznionici u Lepoglavi Dragana Vasović, socijalna pedagoginja u OŠ dr. Ivana Novaka u Macincu Simona Borko i drugi.

Kako je naglašeno na promociji, ova knjiga prikazuje kontinuitet u djelovanju pravobraniteljstva za djecu i napredak u ostvarivanju prava i najboljeg interesa djece čiji su roditelji u zatvoru.

Izvor fotografija: Dijete.hr

Naslovnica knjige “S obje strane rešetke”

Print Friendly, PDF & Email