Povodom Svjetskog dana mentalnoga zdravlja u Kući Europe u Zagrebu je 9. listopada 2019. predstavljen program zdravstvenog opismenjavanja odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnoga zdravlja djece i mladih – edukativni program “PoMoZi Da”. Ovaj edukativni program “PoMoZi Da” razvijen je u sklopu projekta Živjeti zdravo Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, sufinanciranog iz Europskoga socijalnog fonda u sklopu Operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.elementa Zdravstveno obrazovanje, podelementa Mentalno zdravlje. Program su izradili stručnjaci mentalnog zdravlja okupljeni u radoj skupini uz vođenje dr. sc. Ljiljane Muslić te uz podršku savjetodavne skupine.

Program i materijali razvijeni su na temelju istraživanja zdravstvene pismenosti odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnoga zdravlja djece i mladih krajem 2017. godine te u suradnji sa skupinom stručnjaka iz akademske, kliničke i obrazovne zajednice te sustava javnoga zdravstva, a prate suvremene pristupe i primjere dobre prakse u svijetu i Hrvatskoj. Provedba programa započinje u 2020 godini. Program će provoditi stručnjaci iz županijskih zavoda za javno zdravstvo.

Predstavljanju su prisustvovali brojni stručnjaci, a uvodne riječi održale su doc. dr. sc. Sanja Musić Milanović, dr. med. spec. epidemiologije, voditeljica projekta „Živjeti zdravo“ i dr. sc. Ljiljana Muslić, prof. psihologije, voditeljica edukativnoga programa “PoMoZi Da”. Ovaj skup i predstavljanje edukativnog programa podržali su na predstavljanju prim. Željko Plazonić, državni tajnik Ministarstva zdravstva,  doc. dr. sc. Ines Strenja, predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora, izv. prof. Željko Jovanović,  član Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora,  Sanja Horvatić, savjetnica u kabinetu ministrice znanosti i obrazovanja te ujedno i predsjednica Upravnog vijeća Agencije za odgoj i obrazovanje;

U prvom dijelu panela o programu su razgovarale članice savjetodavne skupine uz moderiranje dr. sc. Ljiljane Muslić: doc. prim. dr. sc. Vlatka Boričević Maršanić, dr. med., Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež, dr. sc. Vesna Ivasović, klinička psihologinja viša savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje, Davorka Osmak Franjić, prof.  psihologije savjetnica pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske, doc. dr. sc. Bruna Profaca, klinička psihologinja Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i prof. dr. sc. Anita Vulić Prtorić, Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru. Uz prisutne članice na panelu, u radu savjetodavne skupine sudjelovale su i prof. dr. sc. Lidija Arambašić s Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu i prof. prim. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković, pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju, KBC Osijek.

U drugom dijelu o razvoju programa “PoMoZi Da” iskustva su iznijele članice i članovi radne skupine koji su program izradili: Berta Bacinger – Klobučarić, prof. psihologije, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, doc. dr. sc. Eva Anđela Delale, prof. psihologije Institut za antropologiju, Zagreb, Suzana Fabijanić, dr. med., specijalistica školske medicine voditeljica Službe za školsku i sveučilišnu medicinu Zavoda za javno zdravstvo Sisačkomoslavačke županije, Mirna Jakšić, dipl. psihologinja stručni suradnik – psiholog, OŠ Sesvetski Kraljevec, Zagreb, Mihael Kozina, prof. psihologije stručni suradnik – psiholog, V. gimnazija, Zagreb, dr. sc. Ljiljana Muslić, prof. psihologije Služba za promicanje zdravlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, doc. dr. sc. Miranda Novak, prof. psihologije, Odsjek za poremećaje u ponašanju Edukacijsko-rehabilitacijskoga fakulteta, Sveučilište u Zagrebu, dr. sc. Darko Roviš, prof. soc. ped. voditelj Odsjeka za promicanje i zaštitu mentalnoga zdravlja, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i mr. sc. Iva Zečević, klinička psihologinja, Pisihijatrijska bolnica za djecu i mladež, Zagreb.

Na kraju skupa sam program, sadržaj edukacije i edukativne materijale predstavila je dr. sc. Ljiljana Muslić.

Program je namijenjen učiteljima i nastavnicima te svim ostalim odgojno-obrazovnim djelatnicima i cilj je pružiti im potrebna osnovna znanja i vještine kako bi u svakodnevnom radu mogli lakše prepoznati probleme mentalnoga zdravlja učenika, ali i lakše i sigurnije pristupiti i pružiti podršku učeniku s problemom te ga potaknuti na traženje stručne pomoći. Važno je prepoznati poteškoće mentalnoga zdravlja djece i mladih što ranije kako bi se spriječilo pogoršanje u kasnijoj dobi ili kako bi, bez obzira na poteškoće, uz stručnu pomoć i vodstvo bili dobrog mentalnog zdravlja.

Edukativni program “PoMoZi Da” će razviti nacionalnu mrežu 3P edukatora – educiranih stručnjaka za mentalno zdravlje iz županijskih zavoda za javno zdravstvo – koji će provoditi edukacije u svojim županijama. 3P označava korake pružanja psihološke prve pomoći i emocionalne podrške djeci i mladima tijekom neposrednoga razgovora (označava tri osnovna koraka, odnosno elementa toga razgovora koji počinju slovom P – Pristupi, Podrži i Potakni)

Tijekom diskusije na predstavljanju programa naglašeno je kako prva pomoć i podrška u području mentalnog zdravlja podrazumijeva pažljiv, brižan i suosjećajan pristup i razgovor s osobom. To nije vještina koja pripada samo stručnjacima za mentalno zdravlje, to je važna životna vještina, vještina koja se može naučiti.

U skladu s temom ovogodišnjeg Svjetskoga dana mentalnoga zdravlja, prevencija samoubojstava jedan je od ciljeva i edukativnoga programa “PoMoZi Da”. Pomažemo odgojno-obrazovnim djelatnicima kako prepoznati moguće znakove razmišljanja o samoubojstvu kod djece i mladih, kako pristupiti i o tome razgovarati, kako pružiti emocionalnu podršku te potaknuti na traženje daljnje pomoći.

 

 

Print Friendly, PDF & Email