Na otvorenju Mliječne staze 2022. sudjelovale su i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba doc. prim. dr. sc. Vanja Slijepčević Saftić, psihologinja Kate Tia Divizić te socijalna pedagoginja Tanja Manović. Ovaj tim Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba će u razdoblju od 9. do 18. rujna osobnim angažmanom „prikupljanja koraka u mliječnoj stazi“ doprinositi osnaženju spoznaja o značenju harmoničnosti mentalnog i tjelesnog zdravlja.

Od 9. do 18. rujna 2022. u cijeloj će se Hrvatskoj na tisućama staza održavati niz humanitarnih utrka pod nazivom Mliječna staza u organizaciji UNICEF-a za Hrvatsku s ciljem podrške mentalnom zdravlju djece i mladih. Tko želi trčati, hodati, voziti se… Mliječnom stazom može se priključiti gdje i kada želi do zadnjeg dana utrke putem aplikacije atlasGO. Do sada je prijavljeno već preko 5000 sudionika.

UNICEF će ovogodišnjom Mliječnom stazom podržati standardizirani edukativni program za učitelje i nastavnike „PoMoZi Da“ koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje. Sredstva prikupljena za vrijeme trajanja utrke Mliječna staza 2022. UNICEF će uložiti u osposobljavanje i unaprjeđenje vještina više od 400 odgojno-obrazovnih djelatnika diljem Hrvatske, čime će steći znanja i vještine kojima će moći pomoći više od 20.000 učenika osnovnih i srednjih škola.

Zajedno za mentalno zdravlje Mliječna staza

Zajedno za mentalno zdravlje – utrka Mliječna staza 2022.

Na službenom otvaranju utrke Mliječna staza u petak 9. rujna 2022. u Parku Maksimir poziv građanima za uključenje u utrku s ciljem podrške mentalnom zdravlju djece i mladih uputili su predstojnica ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo, Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, prim. Vera Katalinić Janković, dr. med., posebna savjetnica ministra zdravstva, Tomislav Paljak, mag. prim. educ., državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, dr. sc. Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, doc. dr. sc. Tomislav Benjak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.

„Istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj više od 44 000 adolescenata u dobi 10 do 19 godina ima problema s mentalnim zdravljem. Mnoga djeca i mladi bore se s problemima mentalnog zdravlja u tišini, obeshrabreni nerazumijevanjem. Trošak ove tišine može se izračunati u danima, mjesecima, godinama. U izgubljenim snovima i životima trošak ove tišine za tu djecu, njihove obitelji i naše društvo je neprocjenjivo velik. Ovom kampanjom UNICEF želi senzibilizirati društvo o važnosti mentalnog zdravlja djece i mladih, potaknuti i normalizirati razgovor o mentalnom zdravlju te pomoći ukloniti stigmu i diskriminaciju s kojom se nažalost još uvijek suočava jako puno djece i mladih suočenih s problemima mentalnog zdravlja“, istaknula je predstojnica ureda UNICEF-a Regina M. Castillo,

Događanje je počelo razgovorom s mladima koji su podijelili svoja stajališta o važnosti prekidanja tišine i razbijanja stigme i diskriminacije oko mentalnog zdravlja te važnosti podrške u školama i okolini. To su u Parku Maksimir poručili predstavnici mladih Barbara Vukas, Dominik Budimir i Lorena Čolak u razgovoru s Adrianom Pezdircom, glumcem i aktivistom za mentalno zdravlje, te Ljiljanom Muslić, voditeljicom programa ‘PoMoZi Da’.

Mliječna staza se održava po šesti put zaredom, a u razdoblju od 2017. do 2021. godine postala je značajna platforma za podizanje svijesti i prikupljanje resursa za UNICEF-ove programe u Hrvatskoj. U prvih pet godina utrkom Mliječna staza prikupljeno je 4,5 milijuna kuna za potporu najpotrebitijoj djeci u Hrvatskoj.

Print Friendly, PDF & Email