S ciljem senzibilizacije javnosti i stručnjaka Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku organiziralo je 9. srpnja 2018. u Velikoj dvorani Novinarskog doma Okrugli stol „Zaštita dobrobiti djece u situacijama razdvojenog i konfliktnog roditeljstva“. Ovo je tema koja unatrag desetak godina zaokuplja stručnu i široku javnost te se ulažu posebni napori kako bi se zaštitila prava djece kada su ona u središtu sukoba kod razdvojenog i konfliktnog roditeljstva. Moderatorica okruglog stola bila je Tatjana Katkić Stanić iz  Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

2016. godine 1793 djece nije redovno viđalo drugog roditelja

U uvodnom dijelu sudionike su uz izlaganja pozdravile  Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu RH.

Važno je naglasiti kako je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević navela da o razmjerima problema manipulacije djecom govori činjenica da tijekom 2016. godine 1793 djece nije ostvarilo susrete s drugim roditeljem ili ih je ostvarivalo manje od onog određenog sudskom odlukom, a 377 djece bilo je podvrgnuto manipulaciji od strane roditelja s kojima ne stanuje.

Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je u ime Ministarstva za demografiju stoga pozvala medije i sve stručnjake na suradnju i poduzimanje mjera za zaštitu prava i dobrobiti djece u situacijama konfliktnog  i razdvojenog roditeljstva te da se suradničkim odnosom preuzme odgovornost zaštite onih kojima je najpotrebnija – djece.

Ravnateljica održala predavanje o sindromu otuđenja djeteta i iskustvima iz kliničke prakse

U pozvanim izlaganjima na Okruglom stolu čuli su se pristupi ovoj važnoj temi iz perspektive multidisciplinarnosti.

Tatjana Katkić Stanić iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je prezentirala „Integrirani pristup i zaštita dobrobiti djece iz perspektive sustava socijalne skrbi“

Ravnateljica Poliklinike prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander je prezentirala temu „Sindrom otuđenja djeteta/iskustva kliničke prakse“. Stručnjaci Poliklinike svoj klinički rad temelje na recentnim istraživanjima i praksi utemeljenoj na dokazima, što je prof. dr. sc. Buljan Flander i naglasila u svom predavanju.  Osobito je naglasila posljedice za djecu koja se nalaze u središtu roditeljskog sukoba i važnost tretmanskog rada ali i suradnje sustava te važnost prepoznavanja manipulacije djecom i njihovog otuđenja od roditelja s kojim ne žive kao oblika emocionalnog zlostavljanja.

Prof. dr. sc. Marina Ajduković sa Studijskog centra socijalnog rada prezentirala je vrijedni projekt „Procjena ugrožene dobrobiti djece u situacijama konfliktnog razdvojenog roditeljstva. Prikaz novog instrumenta za timsku procjenu CZSS“  kojim će se razviti instrumentarij za procjenu razine rizika ugroženosti djece koja žive uz sukobljene i razdvojene roditelje kako bi se planirale primjerene intervencije zaštite dobrobiti djece.

Vrijedna iskustva iz prakse, kao i osvrt na stručni rad dala je Štefica Karačić, dipl. soc. radnica (Hrvatska udruga socijalnih radnika) kroz izlaganje  „Dobrobit djeteta između zakonskih rješenja i prakse socijalnog rada“

Osvrt na ovu važnu temu iz pravne perspektive iznijele su odvjetnice Nataša Pečarević i Eleonora Katić pokušavši dati odgovor na pitanje „Dobrobit djeteta ili roditelja, odvjetnička dilema ili ne?“ te sutkinja Tijana Kokić.

Na kraju je prezentiran slučaj iz prakse kojim su oslikani svi problemi koji danas postoje u ovom području.

Tema je u prepunoj Velikoj dvorani Novinarskog doma potakla diskusiju sudionika.

Stručnjakinje Poliklinike na Okruglom stolu

Na okruglom stolu sudjelovale su i stručnjakinje Poliklinike, koje su se i uključile u raspravu: Prim.dr. sc. Vanja Slijepčević Saftić, dr. med., neuropedijatrica i pomoćnica ravnateljice Poliklinike za kvalitetu zdravstvene zaštite, Renata Ćorić Špljar, prof., klinička psihologinja i voditeljica odjela dijagnostike i tretmana, doc. dr. sc. Bruna Profaca, klinička psihologinja,  Ella Selak Bagarić, mag. psych., Mia Roje, mag. psych. Ana Marija Španić, mag. psych. ,Tea Brezinšćak, mag. psych. Ana Raguž, mag. psych. i Iva Kuculo, mag. psych.

visokokonrliktni razvodi, okrugli stol, djeca sukobljenih roditelja

Stručnjakinje Poliklinike sa predavačima

Print Friendly, PDF & Email