Na okruglom stolu o važnosti spolnog odgoja i edukaciji adolescenata  na kongresu Kluba studenata psihologije

Na Filozofskom fakultetu je od 20. do 22. svibnja 2022. po osmi put organiziran Psihozij, kongres Kluba studenata psihologije (STUP). Uz bogati program radionica, predavanja i poster sekciju, drugi dan kongresa je po prvi put organiziran Okrugli stol i to pod nazivom “Djecu ipak ne donosi roda – važnost spolnog odgoja i edukacije adolescenata”, na kojem je sudjelovala i naša klinička psihologinja doc. dr. sc. Bruna Profaca. Moderatorica okruglog stola je bila prof. dr. sc. Gordana Keresteš, a osim doc. dr. sc. Proface, sudionici su bili prof. dr. sc. Aleksandar Štulhofer s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, mr. sc. Maja Gabelica Šupljika, zamjenica pravobraniteljice za djecu te doc. dr. sc. Tanja Jurin s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta.

U dvosatnoj raspravi, koja je počela razjašnjavanjem pojmova i definicija koje se koriste u našoj stručnoj javnosti, raspravljala se uloga obitelji, obrazovnog sustava i zajednice, kao i postojeći programi seksualne edukacije u svijetu, aktualna situacija u našoj zemlji te činitelji koji otežavaju provedbu preventivnih programa s naglaskom na iskustva posljednjih desetak godina.

Psihologinja Poliklinike Bruna Profaca u diskusiji je naglasila važnost preventivnih programa u zaštiti djece od seksualne viktimizacije te prenijela iskustva u radu na seksualnoj traumi kod djece i mladih. Važnost preventivnih programa vidljiva je ne samo u zaštiti djece, već i u olakšavanju povjeravanja djece o nasilnim iskustvima kao i u procesu oporavka nakon traume.

Bila je ovo i prilika i za zanimljivu međugeneracijsku razmjenu iskustava sudionika okruglog stola sa studenticama i studentima vezano za dosadašnje napore u zaštiti dječjih prava, aktualnu situaciju u radu s djecom nakon traumatskih iskustava, promicanje seksualne edukacije kroz cjeloživotnu perspektivu, ulogu medija i društva u cjelini, uz otvoreni razgovor o teškoćama, ali i o resursima koje stručnjaci prepoznaju.

Zahvaljujemo studentima na pozivu za sudjelovanje i mogućnosti prijenosa iskustava budućoj generaciji psihologa te čestitamo na organizaciji cijelog kongresa.

Više o kongresu studenata psihologije na njihovoj stranici https://psihozij.ffzg.unizg.hr/

Print Friendly, PDF & Email