Udruga za ravnopravno roditeljstvo organizirala je 27. veljače 2019.  u prostoru Tribine grada Zagreba okrugli stol na temu “Ravnopravno roditeljstvo-stvarnost ili mit”,  uz projekciju dokumentarnog filma Arsena Oremovića “Tak kak je”. Psihologinja Poliklinike Ella Selak Bagarić, mag. psych. pozvana je kao panelist održati izlaganje s temom  “Privrženost i otuđenje djece u brakorazvodima”.
 
Psihologinja Ella Selak Bagarić prikazala je u svom izlaganju koje posljedice po razvoj djeteta mogu imati manipulativna ponašanja roditelja, izostanak roditeljske suradnje, prisutnost konflikta i nerazdvajanja potreba djeteta od onih vlastitih. Osvrnula se i na odgovornost stručnjaka u sustavu zaštite djece u prepoznavanju emocionalnog zlostavljanja djeteta u slučajevima roditeljskog otuđenja. Istaknula je važnost međusektorske suradnje te važnost ranog prepoznavanja i brzog djelovanja u ovakvim slučajevima.
Kao panelisti na okruglom stolu su sudjelovale i prof. dr. sc. Jasminka Zloković s Filozofskog fakulteta Rijeka, Bojana Olić, pravnica iz Centra za socijalnu skrb Zagreb, podružnica Peščenica te Hrvoje Jukić, odvjetnik i Bojan Klapčić, psiholog. U raspravu su se uključili i brojni stručnjaci i istraživači u području zaštite djece, te je na taj način o ovoj temi obuhvaćen pogled i akademske zajednice, zdravstva, sustava socijalne zaštite, prava i obrazovanja.
Print Friendly, PDF & Email