Ravnateljica prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander aktivno je sudjelovala na okruglom stolu na temu vršnjačkog nasilja organiziranom u subotu 17. veljače 2018. godine, u sklopu javnozdravstvene kampanje “Nije cool biti bully” koju je pokrenuo Grad Zagreb u suradnji s Centrom za zdravlje mladih. Povod kampanje je obilježavanje Dana ružičastih majica i Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, a cilj  podizanje svijesti o rizičnim i zaštitnim čimbenicima u prevenciji vršnjačkog nasilja.

Vršnjačko nasilje ozbiljan je problem u cijelom svijetu, a s njime se barem jednom susrelo 130 milijuna učenika između 13 i 15 godina. Postoje dvije vrste nasilja – verbalno i fizičko. Rezultati istraživanja (Centar za mirovne studije, 2014.) pokazuju da je verbalno nasilje zastupljenije od fizičkog. Oko 3/4 učenika barem se jednom našlo u situaciji da su nekoga ogovarali ili da su bili ogovarani, 2/3 učenika nazivalo je drugog učenika pogrdnim imenom, a gotovo isti broj učenika bio je žrtva takvog ponašanja. Fizički je oblik nasilja rjeđi, ali nikako zanemariv. Primjerice, oko 40 % učenika navodi kako je gurnulo drugog učenika, a njih polovina pretrpjela je guranje. Zanimljiva je činjenica da je gotovo 80 % učenika izjavilo kako je u nekim slučajevima u ulozi nasilnika, a u drugima u ulozi žrtve.

– Zastrašujuća je činjenica da otprilike svako četvrto dijete, tj. 27 % ispitanih učenika doživljava barem jedan od oblika nasilja u školi skoro svakodnevno. Zadaća je odraslih, ponajviše institucija, prepoznati nasilje, zaustaviti ga i pomoći žrtvi, ali i educirati nasilnika kako se neprihvatljivo ponašanje ne bi nastavilo u budućnosti. Cilj kampanje `Nije cool biti bully` je prevenirati nasilje, govoriti o njemu otvoreno i sa stajališta stručnjaka, ali i približiti se mladima jezikom koji oni razumiju – izjavio je dr. sc. Vjekoslav Jeleč, dr. med., pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

U sklopu predstavljanja kampanje “Nije cool biti bully”  predstavljena je knjiga “Hod po rubu” spisateljice Rosie Kugli i novinarke Marijane Pleše koja opisuje razvoj delinkventnog ponašanja mladića kojega je tijekom odrastanja u teškim životnim okolnostima zanemarila obitelj, a posljedično i nadležne institucije u postupku izvršavanja odgojnih mjera.

Na okruglom stolu na temu vršnjačkog nasilja raspravljali su dr. sc. Lana Petö Kujundžić, predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu, Ivan Ćelić, dr. med., zastupnik u Hrvatskom saboru, potpredsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora, Ivana Portolan Pajić, dr. med., koordinatorica kampanje “Nije cool biti bully” i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, prof. dr. sc. Danijela Štimac Grbić, dr. med., voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te autorice knjige Rosie Kugli i Marijana Pleše.

Print Friendly, PDF & Email