Međunarodno udruženje stručnjaka koji se bave dijagnostikom i tretmanom skolioze i kifoze (ortopedi, fizioterapeuti, psiholozi i drugi),  održalo je svoj 13. kongres u Dubrovniku od 18. do 21. travnja 2018.  (engl.  „13th SOSORT International Conference on Scoliosis“). Po prvi puta je Hrvatska imala priliku ugostiti vrhunske stručnjake iz ovog područja, a predavanja, radionice i tečajevi okupili su preko 300 sudionika iz 37 zemalja svijeta.

Dodijeljene su i dvije SOSORT nagrade za najbolje istraživanje, a dobitnici jedne od njih za rad „Uloga roditelja u liječenju skolioza“ su dr. Sunčica Bulat Wuersching i ing. Andreas Wuersching iz zagrebačke Kuće zdravlja, prof.dr.sc. Tomislav Đapić, predsjednik Društva za dječju ortopediju Hrvatske te prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Ispred Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba sudjelovala je i Ana Raguž, mag. psych., predstavljanjem rada „Psychosocial adjustment of children and adolescents with scoliosis“ (Wuersching Sunčica Bulat, Flander Mia, Raguž Ana, Dumančić Francesca). Također, na kongresu su prikazani rezultati istraživanja koja se odnose na tretman skolioze kod djece – „Psihologijski aspekti optimizacije tretmana skolioze“ (Wuersching Sunčica Bulat, Đapić Tomislav, Wuersching Andreas, Buljan Flander Gordana).

U radovima su prikazani rezultati istraživanja s naglaskom na psihologijske aspekte prilagodbe na dijagnozu skolioze u vidu socio-emocionalnih indikatora dobrobiti kako djece, tako i roditelja. Tijekom diskusije stručnjaci su se složili da su s obzirom na dugotrajne postupke liječenja djece i mladih u osjetljivom razdoblju života, razumijevanje i potpora obitelji, ali i stručnjaka vrlo su važne odrednice oporavka.

Print Friendly, PDF & Email