Međunarodna konferencija: Kako osnovati Family Justice Center (FJC) održana je 1. prosinca 2017. godine u Bruxellesu u Belgiji. Glavni domaćini konferencije bili su Bert Groen, predsjednik udruženja European Family Justice Center Alliance (EFJCA) i Pascale Franck, direktorica Family Justice Center (FJC) u Antwerpenu. Specifični fokus konferencije bio je razvoj i podrška integriranim multidisciplinarnim centrima.

Konferenciju je podržala belgijska vlada u kontekstu provedbe Istanbulske konvencije. Cilj održane konferencije bio je pružiti uvid u funkcioniranje i mogućnosti Family Justice centara i modela iz različitih perspektiva: podrške žrtvama, zdravstvene zaštite, programa počinitelja, zagovaranje prava djece, pravosuđa, policije i ostalih vladinih organizacija.

Ispred Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba pozvana je psihologinja Ana Marija Španić koja je održala prezentaciju “Multidisciplinarni pristup u zaštiti djece – iskustva Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba”, u sklopu radionice “Multidisciplinarni pristup i FJC model iz perspektive zagovaranja prava djeteta”, s Laurom Ceļmale iz Centra Dardedze u Latviji. Radionicu i potom raspravu moderirao je Dries Wyckmans iz FJC centra Limburg u Belgiji.

Tijekom konferencije predstavljeni su različiti alati i metodologije kao osnova za razvoj Family Justice centara. Ciljna skupina konferencije bili su suradnici, dionici i direktori Family Justice centara i multidisciplinarnog pristupa problematici nasilja u obitelji i zlostavljanja djece, predstavnici Europske komisije i Europske unije, nacionalne, regionalne i lokalne politike te pružatelji usluga žrtvama, suradnici iz područja pravosuđa, zdravstvenog sektora, mentalne zdravstvene zaštite, zagovaranja prava djece, skrbi o mladima, kao i sveučilišta i istraživačkih centara.

Četiri paralelne radionice održane su između plenarnih predavanja:

• multidisciplinarni pristup i FJC model iz perspektive žrtava

• multidisciplinarni pristup i FJC model iz perspektive programa počinitelja

• multidisciplinarni pristup i FJC model iz perspektive zagovaranja prava djece

• multidisciplinarni pristup i FJC model iz perspektive policije i pravosuđa

Udruženje EFJCA je službena mreža Family Justice centara, koji rade u području rodno uvjetovanog nasilja, nasilja unutar obitelji, seksualnog nasilja i zlostavljanja djece. Kao krovna organizacija EFJCA razmjenjuje znanja, iskustva i dobre prakse među svojim članovima. Više informacija o konferenciji dostupno je na stranicama konferencije, a o europskom udruženju na sljedećem linku.

Print Friendly, PDF & Email