U sklopu projekta »Verbum sat« kojeg Hrabri telefon (organizator konferencije) provodi u partnerstvu sa Filozofskim fakultetom Ljubljana, Sveučilišta u Sloveniji (nositelj projekta), Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srbije, Europskom agencijom za forenziku (Srbija) i Poliklinikom za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba (Hrvatska) u Zagrebu je 17. i 18. veljače 2020. održana međunarodna konferencija „Seksualno zlostavljanje i iskorištavanje djece – od prijave do pravomoćne presude“. Ravnateljica Poliklinike prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander održala je pozvano predavanje o forenzičkom intervjuu s djecom kao susretu prava i mentalnog zdravlja. Predavanjem je problematizirala razilaze li se putevi pravnog sustava kojem je cilj otkriti što se dogodilo i adekvatno završiti postupak i struke mentalnog zdravlja koja nastoji zaštititi dijete od retraumatizacije i pomoći mu proraditi traumu. Zamjenik ravnateljice prim. Domagoj Štimac, dr. med., spec. psihijatar, subspecijalist dječje i adolescentne psihijatrije bio je sudionik panela II: “Trauma djece žrtava seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja – utjecaj na svjedočenje”. Psihologinja Poliklinike Mia Roje Đapić bila je moderator konferencije.

Na ovoj je konferenciji Hrabri telefon okupio relevantne stručnjake iz Hrvatske, Slovenije i Srbije. Konferenciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova iz sve tri zemlje, centara za socijalnu skrb, sudova (općinski, prekršajni, županijski), Ureda pravobraniteljice za djecu, Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba te predstavnici relevantnih organizacija civilnoga društva (dječje linije iz Hrvatske, Slovenije i Srbije) s ciljem razmjene iskustva i utvrdili predstojeće korake u smanjenju sekundarne traumatizacije djece žrtava seksualnog zlostavljanja,

Osim ravnateljice, pozvana izlaganja održale su i dr. sc. Giulliana Mazzoni i dr. sc. Lana Petö Kujundžić.

Dr. sc. Giulliana Mazzoni je svoje predavanje posvetila mogućim pogreškama stručnjaka prilikom istraživačkih postupaka koji se provode u slučaju seksualnog zlostavljanja djece ističući ključne izazove koji predstoje Italiji u slučajevima procesuiranja seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece.

Dr. sc. Lana Petö Kujundžić je izložila kako dijete žrtva ili svjedok treba biti zaštićeno zbog preveniranja sekundarne viktimizacije, kako bi se omogućilo njegovo oporavljanje i integracija, odnosno mogućnost da sudjeluje u kaznenim i alternativnim postupcima. Podsjetila je sudionike konferencije i na Konvenciju o pravima djece i na Direktivu Europske unije 2012/29/EU koje govore o pravu djeteta da ne bude ponovno žrtva u sudskom postupku ili u kakvom drugom alternativnom postupku.

Prema podacima Vijeća Europe, 1 od 5 djece u Europi žrtve su nekog oblika seksualnog nasilja. Ta brojka rezultat je brojnih istraživanja i meta-analiza prikupljenih od strane Vijeća Europe, koje je provodilo petogodišnju kampanju pod tim nazivom nastojeći skrenuti pažnju na sveprisutnost seksualnog zlostavljanja djece u Europi. Isto tako iz empirijskih istraživanja znamo da se otkrije samo 10% slučajeva seksualnog zlostavljanja djece. K tome, i kad žrtve progovore o svojim traumatskim iskustvima, prosjek vremena koje prođe od vremena kad se dogodilo zlostavljanje do trenutka povjeravanja prema svjetskim je istraživanjima 10 do 16 godina (Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba).

Print Friendly, PDF & Email