Na Ljetnoj školi dječje psihoterapije o obitelji i mentalnom zdravlju djece i mladih

Hrvatska interdisciplinarna terapijska udruga za djecu i mladež organizirala je u Dubrovniku i ove godine od 23. do 27. rujna  ”Ljetnu školu dječje psihoterapije” u okviru edukacije dječjih i adolescentnih psihoterapeuta. Sudjelovalo je pedesetak stručnjaka mentalnog zdravlja iz regije (liječnici, psiholozi, socijalni pedagozi).

Organizacijom “Ljetne škole” nastoji se doprinijeti i poboljšati rad na području očuvanja mentalnog zdravlja djece i mladih te biti inspiracija svima u današnje vrijeme kada je egoizam superlativ, a čovjek je ostavljen postrani. Ljetna škola dječje psihoterapije, između ostalog, potiče međufakultetsku suradnju i istraživanja na području dječje i adolescentne psihoterapije te predstavlja kontinuirani oblik edukacije, gdje se kroz teorijski dio izlaganja pozvanih renomiranih stručnjaka analiziraju i prikazi slučajeva kroz terapijski pristup.

Ove godine Ljetna škola je, u suradnji s dr. Vesnom Vidović i dr. Lidijom Pecotić, stavila fokus rada na povezanost obitelji i mentalnog zdravlja djece i mladih te kroz različite pristupe prepoznavanju obiteljske dinamike i rad na terapiji (Obiteljske konstelacije, Obiteljska terapija). Kroz prikaze slučajeva i supervizije analizao se terapijski proces te njegov ishod.

Ovogodišnji predavači bili su:

Prof.dr.sc. Vesna Vidović, specijalist dječje i adolescentne psihoterapije, edukator iz obiteljske psihoterapije. Predsjednica je Hrvatske udruge za dojenačku, dječju i adolescentnu psihijatriju. Uže područje rada su individualna i obiteljska psihoterapija, liječenje osoba koje pate od anoreksije, bulimije, tjeskobe i problema u odrastanju te savjetovanje s obiteljima.

Prof. Lidija Pecotić, klinički psiholog, terapeut, supervizor i trener u edukaciji iz Gestalt psihoterapije i sistemskih konstelacija, osnivačica i predsjednica EAPTI-GPTIM-Gestalt Instituta na Malti i Gestalt studija Beograd, kao i „Bert Hellinger Centra“ na Malti. Članica je FORGE (Internacionalne Federacije za Gestalt psihoterapiju, Pariz) i EAP-a (Europskog društva psihoterapeuta). Pomogla je i doprinjela osnivanju Gestalt instituta u Zagrebu, Zadru, Sarajevu, Podgorici, Skoplju, na kojima aktivno sudjeluje u edukaciji iz Gestalt terapije i kao trener i terapeutkinja iz sistemskih konstelacija.

Prof.dr.sc. Dubravka Kocijan Hercigonja, voditeljica/organizator, predstavnica medicinskog fakulteta u Zagrebu, neuropsihijatar i subspecijalista dječje i adolescentne psihijatrije i integrativni psihoterapeut. Osnivač Hrvatske interdisciplinarne terapijske udruge za djecu i mlade, a predsjednik je i Europske asocijacije za dječju i adolescentnu psihoterapiju. Nakon 45 godina radnog staža umirovljena je, ali aktivno radi s djecom u vlastitoj Poliklinici Kocijan/Hercigonja.

Ispred Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba sudjelovale su Dora Kralj, socijalni pedagog i edukant dječje i adolescentne integrativne psihoterapije i Ella Selak Bagarić, psihologinja Poliklinike i integrativni psihoterapeut u superviziji.

Print Friendly, PDF & Email