U organizaciji Stručnog društva primarnih pedijatara Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju od 4. do 6. listopada 2019. godine održan je Kongres dječjeg zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem na Plitvicama. Kongres se održavao tijekom Dječjeg tjedna, koji se u svijetu obilježava svakog prvog tjedna u mjesecu listopadu s ciljem poticanja društvene odgovornosti za stvaranje boljih uvjeta za zdrav život, rast i razvoj djece te osiguranja njihove maksimalno moguće zdravstvene skrbi.

Na kongresu su sudjelovali brojni pedijatri te mnogi drugi sudionici koji se bave područjem socijalne i preventivne pedijatrije. U sklopu sekcija, okruglih stolova i pozvanih predavanja stručnjaci su se detaljno bavili glavnim temama kongresa koje su se odnosile na aspekte zdravlja djece kroz vrijeme, prevenciju u dječjoj kardiologiji, izazovima dječje dermatologije i prehrane, pravnom zaštitom liječnika, ali i pitanjima i dilemama u pedijatrijskoj praksi te roditeljskim zahtjevima u suvremenom društvu.

Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih, održala je pozvano predavanje na temu „Dijete između zdravstva i pravosuđa“. Naglasak tijekom predavanja bio je na važnosti i neophodnosti multisektorske suradnje u slučajevima nasilja nad i među djecom. Ravnateljica je istaknula da dijete koje je doživjelo traumatsko iskustvo treba hitnu i žurnu aktivaciju cjelokupnog sustava, odnosno treba suradnju stručnjaka iz područja zdravstva, pravosuđa, socijale i obrazovanja u zaštiti njegovog najboljeg interesa. 

Na kongresu je sudjelovala i neuropedijatrica Poliklinike doc. dr. sc. Vanja Slijepčević Saftić s pozvanim predavanjem: »Toksični stres u djece – kako mijenjati budućnost na bolje?«

Inicijativa “Vrijeme za dijete”

U sklopu kongresa predstavljena je inicijativa Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog društva preventivne i socijalne pedijatrije i Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba “Vrijeme za dijete” pod motom “Nemojte propustiti naše odrastanje”. Inicijativu su svečano na okruglom stolu, kojim je moderirala psihologinja Poliklinike Ella Selak Bagarić, predstavili dr. Đurđa Španović, predsjednica Hrvatskog društva preventivne i socijalne pedijatrije, prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, g. Mladen Kušec, pjesnik, pripovjedač, publicist i novinar te Tina i Tea, predstavnice Dječjeg odbora Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba uz psihologinju Poliklinike Anu Raguž.

Dr. Đurđa Španović je istaknula da priroda s jedne strane i odgoj s druge strane djeluju zajedno na razvoj i zdravlje djeteta, ovisno o nizu događaja i utjecaja iz djetetove okoline, odnosno da odrasli, obitelj i društvo koje pokazuje da nema vremena za djecu treba ozbiljno razmisliti o vrijednostima i revaluirati prioritete, jer vrijeme za dijete nije odgovornost samo roditelja, već i stručnjaka ali i društva.

Ravnateljica Poliklinike, prof. dr. sc Gordana Buljan Flander istaknula je da je krucijalno da dijete zna da su roditelji tu za njega – čak i kada nisu zajedno. Kada dijete osjeti da je roditelju najbitnije u onom vremenu kada su zajedno, da mu se iskreno veseli i uživa u zajedničkom vremenu dijete dobiva poruku da je vrijedno ljubavi i pažnje.

Gospodin Mladen Kušec naveo je da djeca i mladi u odnosu na ranije generacije manje vremena provode u druženju s roditeljima i da utjecaj obitelji slabi. Istaknuo je da djeca zahtijevaju vrijeme, a ne igračke jer im je važnije s kime se a ne s čime igraju.

Svi panelisti su se složili da je prisutnost roditelja u prvim godinama života djeteta je nezamjenjiva, a vrijeme koje majke i očevi provedu s djecom nužno za djetetov zdrav rast i razvoj.

Poruke Dječjeg odbora odraslima

Predstavnice Dječjeg odbora Poliklinike su okupljenim liječnicima i stručnjacima koji su došli podržati inicijativu predstavile zaključke i zajedničke poruke svih članova Odbora, a koje prenosimo u cijelosti:

Dragi svi, dragi roditelji,

Želimo vam reći da ne želimo da propustite naše odrastanje.

Mi znamo da su djeca koja ne provode vrijeme s roditeljima tužna, usamljena, ljuta.

Osjećaju se nevidljivo i napušteno, razočarano, osjećaju se nevoljeno.

Odvojite vrijeme za nas, nemojte da budemo usamljeni.

Želimo igrati društvene igre, družiti se vama!

Roditelji trebamo vas.

Voljeli bismo da se kroz druženje zbližimo s vama.

Nemojte propustiti da se družimo, da učimo kroz igru, da provodimo vrijeme zajedno.

Kažete nam da je posao važan, mi mislimo da smo mi vaš najvažniji posao.

Razumijemo vas, ali vas molimo u ime sve djece da nas ne izostavljate i da obratite pažnju na nas.

Nama, djeci, samo treba ljubav, zagrljaj, nježnost, toplina, smijeh.

I možda nekad ne pokazujemo, ali mi vas volimo i trebamo.

Treba nam da učimo voljeti od vas, da znamo kad budemo veliki voljeti svoju djecu kao što vi volite nas.“

Suvremena znanost naglašava kako su djeca u koju se ulaže u ranom djetinjstvu najvažnija investicija cjelokupnog društva, te je najavljen nastavak stručne inicijative za podršku roditeljstvu u Hrvatskoj.

Print Friendly, PDF & Email