U Banja Luci je organizaciji UNICEF-a i Društva psihologa Republike Srpske 12. i 13. listopada 2017. održana stručna konferencija „Psihologija i pravo u zaštiti najboljih interesa djeteta“. Konferencija je predstavljala završnu aktivnost dva projekta – „Jačanje institucionalnih kapaciteta za unapređenje psihosocijalne podrške djeci i maloljetnicima u krivičnom postupku” i „Jačanje profesionalnih kapaciteta i promocije uloge stručnih savjetnika/suradnika u pružanju podrške djeci u krivičnom postupku“.

Sudionici konferencije su ponajviše bili psiholozi, pravnici, državni odvjetnici i suci, ali i predstavnici svih relevantnih institucija i organizacija te pojedinci koji su dali svoj doprinos u unapređenju pristupa djeci u pravosudnom postupku. Najveći broj predavanja na konferenciji bio je usmjeren na primjenu i značaj psihološke djelatnosti u istražnim postupcima s djecom svjedocima. U okviru konferencije održana je i promocija knjige „Dijete u pravosudnom postupku: psihološki pristup“ autorica Sanje Radetić Lovrić i Olge Lole Ninković. Na konferenciji su ispred Poliklinike sudjelovale prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i pripravnica Ana Raguž.

Prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander održala je predavanje pod nazivom: „Forenzični intervju s djecom žrtvama kaznenih djela – psihološki i pravni aspekti“ u sklopu kojeg je prikazan NICHD protokol za provođenje razgovora s djecom žrtvama i svjedocima u istražnim postupcima. Zaključno, prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander naglasila je važnost provođenja forenzičkog intervjua od strane educiranih ispitivača prema znanstveno utvrđenim protokolima u svrhu istovremenog dobivanja kvalitetnog iskaza i zaštite prava djeteta žrtve u sudskim procesima.

Print Friendly, PDF & Email