Konferencija o pravu i mentalnom zdravlju Moving upstream – Problem otuđenja od  roditelja u Europi održana je u Londonu 30. i 31. kolovoza 2018. u Cavendish konferencijskom centru. Konferencija je okupila vodeće svjetske stručnjake na području otuđenja kako bi razmotrila povezanost zakona i mentalnog zdravlja, koja je neophodna za promicanje uspješnog rješavanja ovih teških slučajeva, uz  ključne osobe u području prava u Velikoj Britaniji i doprinos stručnjaka iz Europe. Također su sudjelovali i roditelji s iskustvom otuđenja te su imali priliku sa stručnjacima diskutirati i iznijeti svoja mišljenja i potrebe vezano za pomoć i intervencije sustava.

Osnovna je svrha konferencije bila označiti velike promjene u svijesti svih onih koji rade s djecom koja se odupiru ili odbiju vezu s nekad voljenim roditeljem, a ključna poruka konferencije bila je kako dovođenje djeteta do infantilnog obrambenog mehanizma psihološkog splittinga (također poznatog kao otuđivanje) moramo posmatrati kao oblik zlostavljanja djeteta. Ova konferencija bila je usredotočena na samu srž problema alijenacije i preusmjerila fokus gdje bi trebao biti – na zaštitu djetetovog mentalnog zdravlja.

Sudionici konferencije bili su Sir Paul Coleridge, bivši sudac visokog suda na Obiteljskom sudu, predsjedavajući u Marriage Foundation; Dr. Amy J. L. Baker, Vincent J. Fontana Centre For Child Protection;  Karen Woodall, Family Separation Clinic; Andrew Bridgen MP, član britanskog parlamenta za  North West Leicestershire; sutkinja dr. sc. Lana Peto Kujundžić, Udruga obiteljskih sudaca, Hrvatska; prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba; dr. sc. Simona Vlădică, Bukurešt, Rumunjska; Andrea Watts i Anna Mckenna, obiteljski odvjetnici, 1KBW; Brian Ludmer, Brian Ludmer, Ludmer Law, Toronto; Fran Wiley QCFrancesca Wiley QC, odvjetnik za obiteljsko pravo; William Bernet M.D., profesor emeritus, Sveučilište Vanderbilt i American Psychiatric Association; Dr. Steven G. Miller, Harvard Medical School; dr. Janine Braier, klinički psiholog; doc. dr.  sc. Vlatka Boričević Maršanić, ravnateljica Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež u Zagrebu; Dr. Jennifer Jill Harman, izvanredni profesor psihologije na Sveučilištu Colorado State; Sietska Djistra dr. Sietske Dijkstra, ured Dijkstra; dr. Eric J. Green, Darren Spooner, Klinika St. Giles; Linda Gottlieb, specijalist za roditeljsku alijenaciju i obiteljski terapeut; dr. Hamish Cameron, dječji psihijatar (u mirovini); Leilani Sinclair; Nick Woodall, Family Separation Clinic.

Prvog dana, kojim je predsjedao Sir Paul Coleridge, vodeći stručnjaci u području prava diskutirali su o tome kako pristupiti slučajevima alijenacije na sudu, a delegati iz Hrvatske i Rumunjske kao i Velike Britanije predstavili su modele najbolje prakse. Prvi dan je prisustvovalo 140 delegata iz jedanaest zemalja diljem svijeta, uključujući Hong Kong, Novi Zeland, SAD i više europskih zemalja.

Voditelj svjetske istraživačke skupine otuđenja od roditelja profesor emeritus William Bernet koji je diplomirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Harvard i profesor je na Odjelu za psihijatriju Medicinskog fakulteta Sveučilišta Vanderbilt na konferenciji je predstavio značajne znanstvene dokaze koji podupiru potrebu za intervencijama.

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Zagreba, prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, održala je dva pozvana predavanja, a Poliklinika je s ponosom bila suorganizator događaja, zajedno s Europskom udrugom profesionalaca u roditeljskoj alijenaciji. Ravnateljica prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander je istaknula važnost suradnje zdravstvenih ustanova uključenih u slučajeve otuđenja i sudova, kao i brzog odgovora svih institucija, jer je za dijete vrijeme neprijatelj. Nadalje je naglasila kako je otuđenje emocionalno zlostavljanje i trebalo bi ga tretirati kao bilo koji drugi oblik zlostavljanja djeteta.

Ravnateljica prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander također je bila i panelist u diskusiji Kodificiranje najboljih praksi. Sutkinja dr. sc. Lana Peto Kujundžić, predsjednica Udruge obiteljskih sudaca i doc. dr. sc. Vlatka Boričević Maršanić, ravnateljica Psihijatrijske bolnice za djecu i mlade također su na konferenciji predstavile iskustva i modele iz Hrvatske. Na Konferenciji su sudjelovale i psihologinje naše Poliklinike, Ana Raguž, Mia Roje i Ella Selak Bagarić.

Zahvaljujemo našim dragim prijateljima i kolegama Karen Woodall i Nicku Woodallu na suradnji i organizaciji ovog inspirativnog susreta.

Pročitajte više na www.eapap.eu

Print Friendly, PDF & Email