U Zagrebu je od 19. do 22. rujna 2019. održana Druga europska konferencija Formacija i prevencija – Moć kao služenje u organizaciji Hrvatske biskupske konferencije i Hrvatskog katoličkog sveučilišta, na kojoj je ravnateljica Poliklinike prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander održala predavanje, a zainteresirani sudionici konferencije su i posjetili našu Polikliniku i upoznali se s našim načinom rada. Naime, konferencija održana u Zagrebu svoje temelje ima u zaključcima Prve europske konferencije Formacija i prevencija koja je održana 2017. godine u Firenci, a na kojoj je bilo govora o brizi i pažnji usmjerenoj na dobrobit maloljetnih i odraslih osoba s iskustvom spolnog zlostavljanja od strane članova Katoličke Crkve. Cilj Druge europske konferencije Formacija i prevencija – Moć kao služenje bio je promišljanje o razumijevanju moći kao konceptu služenja i djelovanja.

U četverodnevnom programu Konferencije sudjelovali su biskupi, svećenici, redovnici, redovnice, osobe u početnim faza redovničke formacije te stručnjaci (psiholozi, pedagozi, sociolozi, vjeroučitelji i dr.) iz Italije, Hrvatske, Albanije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Malte, Njemačke, Slovačke, Slovenije, Španjolske, Velike Britanije, Ukrajine i Islanda. Svoj doprinos na Konferenciji održanim predavanjima dali su doc. dr. sc. Silvana Fužinato s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, mons. Marek Forgáč, pomoćni biskup u Košicama u Slovačkoj, prof. dr. sc. Stefano Guarinelli s Teološkog fakulteta Sjeverne Italije i Escuela de Formadores u Salamanci, prof. Stefano Lassi, psihijatar s Teološkog fakulteta Središnje Italije, dr. sc. Boris Vidović s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, dr. sc. Sanda Smoljo s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. sc. Hans Zollner s Instituta za psihologiju Papinskog sveučilišta Gregoriana i direktor Centra za zaštitu djece na Papinskom sveučilištu Gregoriana te Papinske komisije za zaštitu maloljetnika, dr. sc. s. Teodora Shulak iz Ukrajine, dr. sc. s. Anneliese Herzig iz Austrije, prof. dr. sc. Ante Vučković s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu te prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Uz predavanja za sudionike Konferencije osigurane su i zajedničke radionice povezane s temama predavanja.

Drugog dana konferencije ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, zajedno sa psihijatrom i psihoterapeutom prof. Stefanom Lassijem s Teološkog fakulteta sjeverne Italije održala je predavanje na temu „Prelazak profesionalnih granica kao zloupotreba moći“. Tijekom predavanja na primjerima iz svakodnevnog kliničkog rada, ističući važnost profesionalne etike i prevencije zloupotrebe moći, raspravljalo se o temama koje se odnose na prevenciju iz različitih aspekata institucijskog djelovanja, važnost profesionalnih granica, etičke i ispovjedne tajne kao i na nužnost pravovremenog djelovanja i individualne odgovornosti.

Nakon drugog dana konferencije zainteresirani sudionici konferencije došli su u posjet Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Bilo nam je zadovoljstvo ugostiti prof. dr. sc. Željka Tanjića, rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta, prof. dr. sc. Hansa Zollnera, predsjednika Centra za zaštitu djece na Papinskom sveučilištu Gregoriana, prof. dr. Stefana Lassija, psihijatra s Teološkog fakulteta središnje Italije i Firence, doc. dr. sc. Josipa Bošnjakovića s Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu i ostale sudionike koji su nas posjetili. Naši gosti su pokazali veliki interes za rad s traumatiziranom djecom i njihovim obiteljima, a organizacija i održavanje Druge europske konferencije još jedan je korak prema unaprjeđenju zajedničke suradnje u prevenciji zlostavljanja.

Na završetku konferencije u Zagrebačkoj katedrali sudionici konferencije bili su na misi koju je predvodio kardinal Josip Bozanić. Na misi je posebno istaknuta potreba brige o žrtvama zlostavljanja i preventivnog rada svih institucija i stručnjaka koji rade s djecom-žrtvama. Molilo se “da postanemo zajednica koja aktivno štiti najranjivije u društvu posebno djecu, zajednica koja na prvo mjesto stavlja žrtve, a ne svoje interese, nadahni nas svojim Duhom da radimo kako bi naše crkve, škole i obitelji postale utočište sigurnosti i poštovanja za najugroženije”. Osim za žrtve, molilo se i za “sve koji pomažu žrtvama fizičkog, emocionalnog ili spolnog zlostavljanja, voditelje i djelatnike centara, poliklinika, savjetovališta, za hrabrost i mudrost u njihovoj borbi za očuvanje dostojanstva žrtava te suosjećanje i utjehu kako bi što bolje zaliječili njihove rane i pomogli im da pronađu svoj mir.”  

Stručnjaci Poliklinike također su sudjelovali i u tv i radio emisijama povodom ove konferencije:

Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, doc. dr. sc. Josip Bošnjaković, psiholog psihoterapeut i svećenik s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu i Hrvatskog katoličkog fakulteta i msgr. Petar Palić, hvarski biskup i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije povodom Druge europske konferencije Formacija i prevencija govorili su na Hrvatskom katoličkom radiju o temama zlostavljanja djece, odgoju i suradnji psihologa i crkve

Psihologinja Ella Selak Bagarić je gostovala s koorinatorom konferencije,  doc. dr. Josipom Bošnjakovićem, psihologom i psihoterapeutom s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu u najavi konferencije u emisiji Studio 4. U emisiji se razgovaralo o važnosti prevencije zlostavljanja.

 

Na Hrvatskom radiju u emisiji „Susret u dijalogu“ sugostovali doc. dr. Josip Bošnjaković, psiholog i psihoterapeut s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu i Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, novinar Glasa Koncila, teolog Darko Grden i psihologinja Poliklinike Mia Roje Đapić. U emisiji se razgovaralo o važnosti prepoznavanja i pravovremenog reagiranja, preuzimanja osobne i institucijske odgovornosti te nužnosti uključivanja svih institucija u zaštiti žrtava. 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email