Na debati “Vršnjačko nasilje i mentalno zdravlje mladih” u Drvodjeljskoj školi
U Drvodjeljskoj školi grada Zagreba Gradski ured za zdravstvo organizirao je debatnu radionicu pod nazivom ‘Vršnjačko nasilje i mentalno zdravlje mladih’ 16. svibnja 2018. Cilj jedne od niza radionica koje Ured dugi niz godina organizira je provođenje aktivnosti prevencije nasilja i mentalnog zdravlja mladih.

Ella Selak Bagarić, psihologinja Poliklinike, sudjelovala je kao stručnjak u debati u kojoj su učenici iznijeli svoje stavove, te zaključili kako se na svaki oblik nasilja treba odmah reagirati i ne ignorirati ga iz pozicije promatrača. Učenici su u raspravi iznosili na koji način je moguće prekinuti nasilje i što učiniti kada do njega dođe, ali i podijelili svoja iskustva.

Ella Selak Bagarić je iznijela klinička iskustva ali i nalaze znanstvenih istraživanja Poliklinike na uzorku djece u Hrvatskoj te istaknula kako se danas nasilje sve česće odvija i putem društvenih mreža, od čega dijete ne može pobjeći. Trag o tome ostaje cijelo vrijeme na Internetu, a publika nije petero djece na hodniku u školi, nego tisuće i tisuće, što dodatno utječe na traumatski efekt samog nasilja na dijete. Upravo je uloga promatrača da ne šire nasilje dalje dijeljenjem i da daju podršku djetetu koje nasilje doživljava krucijalna.

Prevencija nasilja treba krenuti od vrtićke dobi, ali je bitno da se, ne jednom kada se dogodi nasilje, nego svaki dan s djecom i u školama i u vrtićima i kod kuće razgovara o nasilju i o tome što umjesto toga mogu učiniti, na koji način ga mogu spriječiti – zaključila je Ella Selak Bagarić.

Čestitamo Gradskom uredu za zdravstvo na ovom hvalevrijednom projektu i veselimo se daljnjoj suradnji. Posebno zahvaljujemo učenicima Drvodjeljske škole što su spremno podijelili svoja iskustva i što smo imali priliku učiti od njih.

Izvor fotografije: zagrebancija.com

Print Friendly, PDF & Email