Na Danima Ramira i Zorana Bujasa predstavljen rad “Kako otuđiti dijete”
Na ovogodišnjim Danima Ramira i Zorana Bujasa održanima na zagrebačkom Filozofskom fakultetu  (11. do 13. travnja 2019.) Polikliniku za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba predstavljala je psihologinja Mia Roje s radom na temu: “Kako otuđiti dijete: Iz iskustava otuđenih roditelja u Hrvatskoj” u koautorstvu s prof. dr. sc. Gordanom Buljan Flander i psihologinjom Anom Raguž. Predstavljen je prvi dio rezultata opsežnog projekta u kojem se kvalitativnom znanstvenom metodologijom dubinskih intervjua nastoje ispitati razni aspekti otuđenja specifično u hrvatskoj populaciji.
Iz intervjua s 10 očeva i 5 majki (koji se nastavljaju te u projektu sada sudjeluje više od 20 ispitanika) koji imaju iskustvo otuđenja, saznali smo o najčešćim metodama manipulacije djecom u našem podneblju. Osim onih već opisanih u literaturi, posebno ističemo kategoriju “pasivnog prepuštanja otuđenja drugima”, odnosno propuštanje zaštite djeteta od otuđujućih ponašanja od strane primjerice bake i djeda, čime se dijete također otuđuje, a roditelj odmiče odgovornost sa sebe na druge. Ovu strategiju otuđenja opisali su mnogi naši ispitanici, a ne nalazi se u postojećim teorijama i klasifikacijama. Nastavljamo dalje s analizama i očekujemo empirijske podatke o otuđenju upravo na hrvatskom uzorku kako bismo nadalje unaprijedili kliničku praksu, prevenciju i ranu intervenciju u zaštiti djece.
Dani Ramira i Zorana Bujasa međunarodni je psihologijski znanstveni skup koji se održava svake dvije godine s ciljem razmjene spoznaja i rezultata temeljnih i primijenjenih istraživanja iz sviju područja psihologije. Ovaj skup, s tradicijom dugom gotovo 50 godina, ističe se po kvaliteti empirijskih i teorijskih radova. To je tradicionalno mjesto okupljanja psihologa i stručnjaka srodnih struka iz Hrvatske i inozemstva koji izlažu svoja najnovija istraživanja, razmjenjuju znanja i ideje, uspostavljaju nove kontakte i obnavljaju postojeće te dogovaraju suradnju. Ove godine obilježava se i 90 godina Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, što Bujasove dane 2019. čini posebno svečanima i važnima psihologijskoj zajednici.
Print Friendly, PDF & Email