Na četvrtoj konferenciji Mame i klinci o utjecaju pandemije na kvalitetu života majki
Četvrta konferencija “Mame i klinci” održana je 29. svibnja 2021. godine, s online prijenosom iz studija u Zagrebu, a ispred Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba sudjelovala je psihologinja i psihoterapeutkinja Mia Roje Đapić na panelu “Utjecaj pandemije na kvalitetu života majki”.
Rezultate online ankete organizatora „Mama kako si?“ uz Miju Roje Đapić komentirali su Ivana Šešo, mag.paed.soc predstojnica Obiteljskog centra za Grad Zagreb, Dejan Nemčić prof. geografije, Osnovna škola Ivo Andrić, dr. med. Katarina Marušić, psihijatar, Klinika za psihijatriju Vrapče i Iva Brčić mag. soc./phil. predsjednica udruge Najsretnija beba Hrvatska, a moderatorica je bila Sanjica Ćaćić, predsjednica udruge Abeceda roditeljstva.

Neki od rezultata istraživanja:

– 44% majki je izjavilo da im je kompliciranije ispunjavati obaveze sada nego prije pandemije, a 13% da im je puno kompliciranije, pri čemu je 47,7% izjavilo da imaju više obaveza nego prije pandemije.

– 36,6% je izjavilo da nisu zadovoljne raspodjelom obaveza u kućanstvu

– 72,1% majki je izjavilo da nisu imale nikakvu prednost na poslu u odnosu na žene koje nisu majke

– 35% ispitanica je izjavilo da se ne osjeća sigurno u ovoj krizi

– 66,6% majki je izjavilo da su unatoč svemu sretne

Kao glavni zaključak panela organizatori izdvajaju: Ne treba težiti nedostižnom idealu savršenstva, nego se truditi biti dovoljno dobar roditelj, posebno u aktualnim okolnostima.

Također se istaknulo i gdje majke mogu potražiti besplatnu stručnu pomoć: Hrabri telefon, Klinika za psihijatriju Vrapče koja otvara i savjetodavni centar za majke, Obiteljski centar u Zagrebu.

Konferenciju organiziraju udruge Abeceda roditeljstva i Najsretnija beba Hrvatska  pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Cijeli program konferencije dostupan je na linku:

plakat konferencije Mame i klinci
Print Friendly, PDF & Email