U mjesecu borbe protiv ovisnosti u Slavonskom Brodu je 21. i 22. studenoga 2019. godine održan 7. Brodski simpozij o alkoholizmu, kockanju i modernim ovisnostima” s temom „Prevencija ovisnosti – temelj zdravog odrastanja” u organizaciji Katedre za javno zdravstvo, Medicinskog fakulteta Osijek, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije uz potporu Ministarstva zdravstva.

Na simpoziju je sudjelovao gotovo 150 stručnjaka iz područja mentalnog zdravlja i ovisnosti na 11 pozvanih predavanja, brojna usmena izlaganja, radionica i više poster prezentacija.

Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander je održala pozvano predavanje na temu “Znanost i umjetnost odgoja – prevencija počinje u obitelji”. Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba istaknula je da su danas obitelji pred velikim izazovima s obzirom da se mijenja kako struktura obitelji tako i odgojne prakse, a značajan utjecaj na odgoj i odrastanje imaju moderne tehnologije, roditelji sve se teže uspijevaju uspostaviti ravnotežu između posla i obitelji, a što sve navedeno utječe na odgoj djece u 21. stoljeću te roditelji u isto vrijeme trebaju imati i potrebna znanja, ali i umjetnošću ljubavi dati djetetu ono potrebno. U predavanju je posebno istaknuto da je obitelj stup prevencije i začetak svih preventivnih aktivnosti i fokus rada stručnjaka.

Prvog dana Simpozija pozvala predavanja su održali Sandra Weber, voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije na temu „Uloga i značaj preventivnog rada policije i partnera“, Josipa Lovorka Andreić, dipl. krim., voditeljica Odjela za programe i strategiju na temu Vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga „Put prema učinkovitoj prevenciji“ i prof. prim. dr. sc. Katarina Dodig-Ćurković, pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC Osijek, pod nazivom „Osvježivači zraka kao legalne droge“. Prvog dana održana je i radionica terapijskog bubnjanja koju je vodio Branko Trajkov – Trak. Drugog dana Simpozija pozvano predavanje su održali dr. med. Karmen Jureško, spec. psihijatrije, voditeljica Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, pod nazivom „Trening životnih vještina“, dr. sc. Siniša Zovko, dr. med. – „Harm reduction – program smanjenja štete (zlo)uporabe droga / Odgovor države na problem ovisnosti“ te psiholog Siniša Brlas sa Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok” pod nazivom „Kapaciteti za djelotvorne intervencije u prevenciji i suzbijanju ovisnosti”.

Print Friendly, PDF & Email