Peta konferencija o posvojenju s međunarodnim sudjelovanjem održana je 25. listopada 2019. u Zagrebu u organizaciji udruge za potporu posvajanju “Adopta”. Ispred Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba sudjelovale su doc. dr. sc. Vanja Slijepčević Saftić, dr.med., spec. pedijatar, subspecijalist dječje neurologije i psihologinja Mia Roje Đapić, mag. psych.

Nakon pozdravnih riječi predsjednice udruge Andreje Turčin pri samom otvaranju konferencije i uvodnog predavanja dr. sc. Johna Simmondsa, direktora Odjela za istraživanje i javne politike iz Ujedinjenog Kraljevstva i osobnog iskustva jedne obitelji koja je nastala posvojenjem, održana je moderirana rasprava na kojoj su sudjelovale i Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu, Kolinda Kolar, sutkinja na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, grupi za obiteljske sporove, Melita Ban Novak, socijalna radnica iz Centra za socijalnu skrb Čakovec i psihologinja Poliklinike Mija Roje Đapić.

“Imaju li djeca vremena?” naziv je izlaganja koje je održala psihologinja Mia Roje Đapić  s rezultatima analize 47 vještačenja roditeljskih kompetencija u postupcima lišavanja roditeljskog prava ( vještaka Poliklinike unazad 10 godina), na temelju kojih je dobiven podatak da je u oko 80% slučajeva vještački nalaz usuglašen s nalazom i mišljenjem Centra za socijalnu skrb, a da period od početka procesa izdvajanja djeteta iz obitelji do kraja vještačenja traje u prosjeku 3 godine, pri čemu je zaključno postavljeno pitanje: „Koliko prilika roditeljima predstavlja oduzimanje prilike djetetu?“

U drugom dijelu konferencije, predavanje je održala doc. dr. sc. Vanja Slijepčević Saftić s temom „Toksični stres i njegov utjecaj na intelektualni i emocionalni razvoj djeteta“, gdje je docentica iznijela važne činjenice u području utjecaja toksičnog stresa na zdravlje djece, između ostalog za istaknuti je činjenica da je 7 od 10 vodećih uzroka smrtnosti u zapadnoj populaciji povezano s toksičnim stresom. Uz to, docentica je iznijela i rezultate analize Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba koji prikazuju kako djeca s višim rezultatom na nepovoljnim činiteljima odrastanja (Adverse Chilhood Experience) imaju više patoloških rezultata na EEG-u i veću vjerojatnost za pretilost od djece koja nemaju nepovoljne okolinske činitelje odrastanja.

Konferencija je završni događaj programa Centra posvojenja (2016.-2019.) kojeg je Adopta provela uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Grada Zagreba.

 

Print Friendly, PDF & Email