Na 34. konferenciji Udruženja za istraživanje stresa i anksioznosti (Stress and Anxiety Research Society, STAR), održanoj od 1. do 3. srpnja 2013. godine na Sveučilištu Algarve u Faru u Portugalu sudjelovale su pripravnice Poliklinike za zaštitu djece Tea Brezinšćak i Ana Marija Španić, mag.psihologije, s poster izlaganjem pod nazivom „Trauma related symptoms among children exposed to different types of abuse and neglect“(Traumatski simptomi djece izložene različitim vrstama zlostavljanja i zanemarivanja).

Stress and Anxiety Research Society (STAR) je multidisciplinarno, međunarodno društvo istraživača koji dijele interes u teoretskim, eksperimentalnim i primijenjenim aspektima anksioznosti, stresa te suočavanja. Članovi ovog društva, koji dolaze iz više od 40 zemalja, sastaju se jednom godišnje da bi prezentirali i razmijenili istraživačke rezultate, kao i kliničke implikacije, vezane uz širok raspon fenomena u području stresa i anksioznosti.

Glavna područja ovogodišnje konferencije uključivala su sljedeće teme:

• Trauma i posttraumatski stres

• Anksioznost i somatske bolesti

• Stres i zdravlje u obrazovnom i radnom okružju

• Zdravstveno ponašanje i suočavanje s bolešću

• Neuropsihologija stresa i anksioznosti

• Metodologija istraživanja stresa i anksioznosti

Neki od pozvanih predavača su bili Johan Denollet, profesor na Sveučilištu u Tilburgu u Nizozemskoj s predavanjem na temu socijalne inhibicije, ličnosti i kardiovaskularnih ishoda, Américo Baptista, predsjednik Psihološke klinike za osobni razvoj u Lisabonu, Portugal, uz predavanje o novim izazovima za istraživače stresa i anksioznosti s naglaskom na istraživanje pozitivnih emocija, Esther Greenglass, profesorica na Sveučilištu York u Torontu, čije je izlaganje bilo usmjereno na stres i suočavanje u teškim ekonomskim razdobljima, te Roxane Cohen Silver, profesorica na Sveučilištu u Kaliforniji, Irvine, poznata istraživačica posljedica stresnih i traumatskih događaja, koja je prezentirala rezultate svojih istraživanja vezanih uz suočavanje s osobnim i kolektivnim životnim tragedijama.


Print Friendly, PDF & Email