U Školi narodnog zdravlja “Andrija Štampar” održan je 14. i 15. prosinca 2018.  3. stručni simpozij “Mladi i mentalno zdravlje: Slušam te”, u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo, Doma zdravlja Zagreb – Zapad i Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska – CroMSIC. Simpozij je okupio stručnjake – predstavnike sustava odgoja i obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi, stručnjake iz područja školske medicine, psihijatrije, psihologije te srodnih područja, a organiziran je u okviru projekta „Promicanje mentalnog zdravlja – Pogled u sebe“ kojim Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba posebnu pažnju posvećuje mentalnom zdravlju djece i mladih. Simpozij je održan pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske te Grada Zagreba, a njime je predsjedao doc.dr.sc  Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo. Ravnateljica Poliklinike, prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander bila je članica stručno-znanstvenog odbora Simpozija.

Prvog dana Simpozija, 14. prosinca, su kroz predavanja i interaktivne radionice predstavljene strategije i projekti na nacionalnoj i gradskoj razini, usmjereni na zaštitu mentalnog zdravlja mladih, a naglasak je stavljen na važnost uvođenja ranog probira i rane intervencije, razvoj sustavnog kurikuluma (programa) u području brige za mentalno zdravlje djece mladih, te važnosti vršnjačke edukacije u sustavu obrazovanja o mentalnom zdravlju.

Drugog dana Simpozija, 15. prosinca 2018., radionice i predavanja bili su usmjereni na koncept perfekcionizma u modernom životnom kontekstu, školovanju, radnoj i privatnoj okolini, te tretmanske pristupe.

Magistra psihologije Ella Selak Bagarić održala je predavanje pod nazivom “Utjecaj društvenih medija na koncept izvrsnosti”, a u sklopu bloka predavanja pod moderaturom prim. dr. sc. Željke Josipović Jelić, dr. med., Ivane Đerek Dubravčić, dr. med. Te Antonelle Runje, dipl. ing. Predavanje je obuhvatilo pregled nalaza europskih i svjetskih istraživanja o navikama i ponašanjima djece i mladih na društvenim mrežama i kanalima, te povezanost izloženosti utjecaju medija na sliku o sebi, te na mentalno zdravlje djece i mladih. Predavanje je pokušalo odgovoriti na pitanje prepoznaju li djeca i mladi rizike odrastanja online, te što djeca i mladi trebaju od stručnjaka i društva kako bi odrasli u osobe koje vole sebe i koje vjeruju u sebe.  Interes stručnjaka u punoj velikoj dvorani u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar pokazao je kako postoji svijest stručnjaka o rizicima suvremenog načina života po razvoj mladih, kao i svijesti o zahtjevnosti problema kako u tretmanskom radu, tako i u prepoznavanju poteškoća s kojima se djeca suočavaju odrastajući online.

Cijeli program Simpozija možete pregledati odnosno preuzeti ovdje: Program Simpozija Mladi i mentalno zdavlje (PDF)

Print Friendly, PDF & Email