Na 1. međunarodnom kongresu primarne zdravstvene zaštite

Prvi međunarodni kongres primarne zdravstvene zaštite pod nazivom “Renesansa primarne zdravstvene zaštite” održan je od 21. do 23. studenog u Opatiji u organizaciji Centra za izvrsnost medicinskih struka (CIMS), a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), Hrvatske liječničke komore (HLK), Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ), Hrvatske ljekarničke komore (HLJK) i Hrvatske komore medicinskih biokemičara (HKMB).

Tema održanog kongresa je bila odnos liječnika primarne zdravstvene zaštite sa Ministarstvom zdravlja i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Cilj kongresa je bila približiti novi model ugovaranja liječnicima primarne zdravstvene zaštite, s naglaskom na provedbi preventivnih postupaka, kontroli učinkovitosti i kvalitete rada doktora i njihovih postupaka kroz koje se ostvaruje osnovni model prihodovanja, kao i najaviti novosti u 2015. godini. Također, ovim se kongresom nastojala naglasiti mogućnost direktne komunikacije s vrhom zdravstvene administracije u RH i na taj način omogućavanje boljeg razumijevanja i funkcioniranja zdravstvene zaštite, sve s ciljem dobrobiti pacijenata.

Tijekom kongresa bili su zastupljen sljedeći aspekti primarne zdravstvene zaštite:

 opća/obiteljska medicina

 dentalna medicina

 zdravstvena zaštita žena (ginekologija)

 zdravstvena zaštita predškolske djece (pedijatrija)

 ljekarništvo

 biokemija

 zdravstvena njega u kući

 školska medicina

 informatika

Sudionike kongresa su uvodnom riječi pozdravili mr.sc. Davor Ranković, predsjednik CIMS-a te prof.dr. Hrvoje Tiljak, predsjednik znanstveno-stručnog odbora Renesanse. Tijekom svečanog otvaranja kongresa sudionicima se obratio ministar zdravlja Republike Hrvatske prim.dr.dent.med. Siniša Varga i ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec, mag.ing.el.mba. koji su održali i plenarna predavanja tijekom kongresa, “Novosti u 2015.: Izlazak iz riznice i prijedlozi izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti” (ministar zdravlja) i “Novosti u ugovaranju s HZZO-om za 2015.godinu” (ravnateljica HZZO-a).

Među brojnim uvaženim pozvanim predavačima bila je i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, koja je održana pozvano predavanje pod nazivom “Razotkrivanje zlostavljanja – šansa ili trauma za dijete” tijekom kojeg je iznijela najnovije spoznaje o znakovima pojedinih vrsta zlostavljanja djece, obrascima razotkrivanja i razlozima izostanka razotkrivanja kod djece, kao i ulozi zdravstvenih djelatnike u zaštiti zlostavljane djece s obzirom na Obiteljski zakon, Kazneni zakon, Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji i Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja.

Više informacija o međunarodnom kongresu, kao i detaljan program kongresa, možete pronaći na stranicama Centra za izvrsnost medicinskih struka: http://www.cims.hr/

Print Friendly, PDF & Email