Ravnateljica prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander bila je danas gošća u emisiji N1 Studio uživo na temu prevencije nasilja nad djecom. Evo što  o tome donosi portal televizije N1: 

“Pitali smo je tko je odgovoran u prevenciju u slučajevima ugrožavanja prava i života djece, kao u slučaju oca s Paga koji je četvero djece s balkona, kojemu je danas na Županijskom sudu u Zadru počelo suđenje za četverostruki pokušaj ubojstva.

“Ukoliko ne reagiramo na dječju patnju, ukoliko ne reagiramo kad se krše djetetova prava, sudionici smo zločina. Čini mi se da mi stručnjaci premalo odgovaramo ako smo suučesnici u zločinu. Dok ne počnemo funkcionirati tako da oni koji su učinili propuste zaista za to odgovaraju, pa da to bude pouka drugim stručnjacima, dotle ćemo biti ravnodušni na to što djeca doživljavaju”, kaže Gordana Buljan Flander.

Kad je riječ o slučaju s Paga, Buljan Flander kaže da ne želi dodatno izlagati djecu.

“Ne bih upirala prstom samo u Centar za socijalnu skrb. On postupa po dojavama. Tražila sam nedavno nekoliko centara da mi daju broj dojava od strane zdravstvenih ustanova i škola, a odnose se na nasilje nad djecom i među djecom. Iz nekih centara stigle su brojke 5 od zdravstvenih ustanova, 3 od škola.

Kad sam pitala zašto se ne obajveštavaju nadležni centri, često mi znaju reći da centri ništa ne rade. A kako znaju da ništa ne rade kad im se ne prijavljuje? Kad pitam centre, oni kažu da ih se ne obavještava.

U slučajevima kršenja prava djeteta, treba reagirati pedijatar, obiteljski liječnik, odgajatelj u vrtiću, nastavnik u školi, psiholog – svi mi dužni smo obavijestiti nadležni centar ako primijetimo da se nešto događa.”

Buljan Flander dodaje da osim nepovjerenja koje građani imaju prema institucijama, nepovjerenje postoji i među samim institucijama. Ali, smatra, svatko treba biti spreman preuzeti odgovornost – i za činjenje i za nečinjenje.

“Nečinjenje je isto vrsta zlostavljanja”, uvjerena je.”

Print Friendly, PDF & Email