N portal:’Odmah prijaviti policiji, a ne dijeliti po društvenim mrežama’

Dubrovački N portal je objavio tekst Leone Rašice povodom slučaja cyberbullyinga u tom gradu koji prenosimo u cijelosti:

“Potaknuti jučerašnjim slučajem virtualnog zlostavljanja dubrovačke maloljetnice kojoj se anonimni pošiljatelj porukama rugao, međuostalim, jer je prije nekoliko dana u prometnoj nesreći ostala bez majke, za komentar smo upitali psihologinju i psihoterapeutkinju Gordanu Buljan Flander koja je naglasila kako virtualno nasilje, a pogotovo ono vršnjačko, ostavlja dubok trag na djeci.

“Vrlo često djeca uopće ne prepoznaju virtualno nasilje kao vrstu nasilja te ga ne prijavljuju kao što bi to učinili da im se dogodilo uživo. Nažalost, ovakav vid nasilja djeci često čini veću štetu jer je počinitelj anoniman pa ono misli da se ionako ne može otkriti tko je, što s druge strane počinitelju daje još veći osjećaj moći. Virtualno nasilje traje 24 sata. U bullyingu uživo dijete može otići iz situacije, ode s igrališta, iz razreda i kada dođe doma, sigurno je. Kod ‘cyber bullyinga’ stalno je izloženo, a publika je neograničena, jednim klikom tisuće djece informirano je o tome i vidi poruke. Sve to djetetu žrtvi daje osjećaj nesigurnosti te nemogućnosti kontrole nad situacijom što ima još teže posljedice u vidu anksioznosti, depresivnosti, povlačenja, osjećaja svijeta kao nesigurnog mjesta. U praksi, iako, ne govoreći o ovom konkretnom slučaju, znaju mi doći djeca koja su u fazi da se pitaju što s njima nije u redu i ima li takav život više smisla”, kazala je ova psihologinja.

Dubrovačka se javnost na društvenim mrežama pitala kakva osoba netko mora biti da takve poruke šalje djevojčici koja je nedavno u tragičnim okolnostima izgubila majku.

“Kada počinitelje cyber bulliynga pitam zašto su to napravili, vrlo mi često kažu da su se samo zezali. Oni ne razumiju posljedice tog svog ponašanja te koliko okrutnost može djelovati negativno na žrtvu, a tim više što s njome nemaju fizički kontakt, ne vide patnju na licu žrtve što povećava okrutnost. Postoji i drugi problem. Neka djeca, nažalost, nemaju empatije. Ako je nisu dobili u svojoj obitelji u ranoj dobi, ako nisu prihvaćeni, viđeni i prepoznati kao osobe vrijedne ljubavi i pažnje, ta djeca ne razviju empatiju za druge ljude i tuđa ih bol ne dira. Empatija je postepeni prijelaz brige odraslog o djetetu na brigu djeteta o drugima”, ističe Buljan Flander.

Naglašava da nikada nije kasno ni dijete počinitelja uzeti u tretman i tako mu pomoći da razvije empatiju da ne bi od maloljetnog počinitelja postao punoljetni počinitelj kaznenih djela.

“Žrtvi treba podrška pa i vršnjaka jer su oni djeci u toj dobi jako važni. Oni tako ne trebaju te poruke “šerati”, smijati im se. Važno je da promatrači ne stoje i šute, već aktivno stanu na stranu žrtve”, dodaje Flander.

Upravo je ovaj slučaj dospio u javnost tako što je tinejdžerica svojoj majci pokazala ove strašne poruke zacijelo zaključivši kako je njima prevršena svaka mjera. Ipak, koliko god se javnost ‘digla na noge’, policiji slučaj službeno nitko nije prijavio.

“Riječ je o difuziji odgovornosti. Mislimo, ‘netko će već prijaviti’. Važno je dizati javnu svijest i slati poruku svakoj odrasloj osobi da je svatko od nas odgovoran za svako dijete. Ako sam susjeda i vidim da neko dijete pati, odgovorna sam reagirati. Djeca su odgovornost svih nas. Onog trenutka kada zatvorimo oči pred dječjom patnjom sudionici smo lošeg postupanja prema djetetu. I šutnja je sudioništvo”, kazuje Buljan Flander.

Ovakvi se slučajevi mogu spriječiti sustavnom prevencijom koja treba započeti još u najranijoj dobi jer je u onoj školskoj već kasno.

“Trebamo najmanje naučiti kako se ponašati prema drugoj djeci pa i u online prostoru, učiti ih kako je onome kome se rugamo i šaljemo takve poruke, naučiti ih empatiji kao i pravilima ponašanja u online prostoru. Trebaju znati što je poželjno, kako u stvarnom životu tako i u virtualnom svijetu. Djeca od dvije do šest godina već koriste pametnu tehnologiju i ukupno pred ekranima provode 2 i pol sata dnevno, a vikendom 3 i pol. Moramo ih učiti kako pametno koristiti pametne telefone, a ne prepustiti ih samima sebi i da rade što hoće jer onda mogu biti i žrtve i počinitelji”, zaključuje za Nportal psihologinja Gordana Buljan Flander.”

Link na tekst na N portalu: https://www.nportal.hr/vijesti/dubrovnik/12264-buljan-flander-za-nportal-odmah-prijaviti-policiji,-a-ne-dijeliti-po-dru%C5%A1tvenim-mre%C5%BEama

Print Friendly, PDF & Email