“Djeca i konfliktni razvodi – pristup djece domaćem, međunarodnom i europskom pravosuđu”, bila je tema godišnje konferencije Mreže pravobranitelja za djecu jugoistočne Europe održane 19. i 20. svibnja u Dubrovniku. Ured pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske bio je domaćin konferencije, a pravobraniteljica Mila Jelavić ovogodišnja koordinatorica Mreže pravobranitelja.

Ovaj međunarodni skup organiziran je uz potporu Europske mreže pravobranitelja za djecu (ENOC – European Network of Ombudspersons for Children), organizacije Save the Children Norway SEE i projekta EUNOMIA grčkog pravobranitelja. Uz predstavnike gradske uprave, sabora i ministarstava, konferenciji je prisustvovala i predsjedateljica Odbora za prava djeteta UN, Yanghee Lee.

Uz goste iz dvadesetak zemalja kao gosti, kao sudionici su pozvane i doc.dr.sc. Gordana Buljan Flander i dr.sc. Bruna Profaca, iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba. Među izlagačima na konferenciji, istaknutim stručnjacima iz više zemalja (Hugues Feltesse, Branka Rešetar,Peter Newell i dr. ), dr.sc. Bruna Profaca je izlagala na temu“Učinci razvoda na dijete u uvjetima izraženog konflikta“, a o toj temi dala je i intervju “Dubrovačkom vijesniku”.

Predstavnici članica Mreže pravobranitelja za djecu Jugoistočne Europe (CRONSEE – Childrens’ Rights Ombudspersons’ Network in South and Eastern Europe) u Dubrovniku su 20. svibnja 2009. svečano potpisali Sporazum o suglasnosti, kojim su definirali načela uzajamne suradnje. Više o ovoj važnoj konferenciji možete pročitati na stranicama Ureda pravobranitelja za djecu .

Print Friendly, PDF & Email