Doc. dr. sc. Bruna Profaca, prof. psihologije iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, prof. psihologije Sanja Jozić iz dječjeg vrtića, Jadranka Lukin, dipl. soc. radnica kao predstavnica roditelja i mag. psych. Vanda Božić s Hrabrog telefona govorile su na okruglom stolu “Mogu drugačije: što umjesto tjelesnog kažnjavanja?” koji je u organizaciji Hrabrog telefona održan u prostoru Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba 5. listopada 2018. godine.

Roditelji u velikoj mjeri, unatoč zakonu, i dalje koriste fizičko kažnjavanje. Iako neki vide to kao odgojnu metodu, zapravo većina roditelja priznaje da se radi o gubitku kontrole radi osjećaja bespomoćnosti. Upravo radi toga, kampanjom želimo poručiti da mogu drugačije te im pružiti savjete kako da fizičko kažnjavanje zamijene pozitivnim discipliniranjem djece. –  rekla je Hana Hrpka, prof. predsjednica Hrabrog telefona.

Ovaj okrugli stol je organiziran povodom kampanje “Mogu drugačije: što umjesto tjelesnog kažnjavanja?” koja će se provoditi tijekom listopada u sklopu projekta „Od politike do stvarnosti – promjena stavova i praksi od tjelesnog kažnjavanja do mjera za zaštitu djece“. Projekt je usmjeren na suzbijanje i prevenciju tjelesnog kažnjavanja djece kroz suradnju i razmjenu iskustava između relevantnih dionika i stručnjaka, a sufinanciran je sredstvima Programa za prava, jednakost i građanstvo Europske Unije te sredstvima Ureda za udruge Vlade RH. Centralni dio kampanje je promotivni video “Mogu drugačije”

Istraživanje Hrabrog telefona: “34% ispitanih smatra da tjelesno kažnjavanje roditeljima ne bi trebalo zabraniti”

Roditelji često koriste tjelesno kažnjavanje kao odgojnu metodu zbog netočnih vjerovanja o učinkovitosti te metode. Mnogi vjeruju da povremeni udarac djetetu ne može naškoditi te da je to jedini način da dijete nauči kako neke stvari ne smije raditi. Međutim, istraživanja pokazuju da tjelesno kažnjavanje smanjuje vjerojatnost da će dijete zaista naučiti ono što ga roditelj želi naučiti.

Umjesto tjelesnog kažnjavanja, roditelji mogu koristiti brojne druge metode u postavljanju granica, ovisno o djetetovoj dobi. Pritom, važno se voditi mišlju da su svakom djetetu potrebni poštovanje, pažnja, povjerenje i ljubav.

Print Friendly, PDF & Email