Četrnaestero mladih u dobi od 16 do 23 godine iz 13 zajednica i općina iz Bosne i Hercegovine u pratnji četvero djelatnika World Vision International posjetilo je u ponedjeljak 16. prosinca 2019. Polikliniku za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba gdje ih je dočekao Odbor mladih Poliklinike. Mladi su proveli cijeli dan zajedno, uz opuštenu i konstruktivnu atmosferu dijelili su zajedničke vrijednosti i vrijedna iskustva.

Mlade iz pokreta Vrijedni pažnje na početku je predstavila Dragana Bulić, djelatnica World Vision International u BiH, a oni su također bili u pratnji Nele Hukić, specijalistice za dječju zaštitu i obrazovanje, Ljiljane Radić i Nine Župan, facilitatorica u zajednici. Sa sedmero članova Odbora mladih Poliklinike družili su se Vildana, Alen, Dajana, Dino, Ivana, Faris, Josio, Merima, Melisa, Tarik, Elma, Anđela, Damjan i Began. Malo je reći da su mladi, dijelivši svoja iskustva i vizije mogućeg utjecaja mladih u društvu, nadahnuli jedni druge, kako na misaonoj, tako i na emotivnoj razini. Tako se u jednom trenutku kod svih mogla i zateći pokoja suza u oku koja je svjedočila da su se susreli na razini koja je teško riječima opisiva i bolje se može opisati rečenicom iz poznatog djela „samo srcem se dobro vidi“.

Nakon dobrodošlice sedmero članova Odbora mladih Poliklinike, Ana Marija Španić, psihologinja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba predstavila je rad Poliklinike, što se ponukano brojnim komentarima mladih razvilo u vrijednu raspravu o važnim pitanjima iz područja zaštite djece. Potom je Mirna Čagalj Farkas, psihologinja i koordinatorica savjetodavnih linija predstavila rad udruge Hrabri telefon, a mladi iz BiH su svojom otvorenošću, interesom i brojnim pitanjima raspravu činili neizmjerno ugodnom i korisnom. Uslijedilo je predstavljanje rada Odbora mladih Poliklinike, u kojem su sudjelovali svi članovi Odbora mladih, koji su uz dosadašnje aktivnosti i viziju dijelili svoja promišljanja o njihovoj ulozi utjecaja mladih u širem kontekstu društva, uz prikazan kratak film Odbora mladih „I ovo smo mi“.

Nakon toga su mladi iz pokreta Vrijedni pažnje u BiH predstavili svoj važan rad i dosadašnje aktivnosti kampanje Vrijedni pažnje u BiH, pokazavši kako se samo u par godina može učiniti doista vrijedan i značajan pomak u društvu, ponukan utjecajem upravo djece i mladih. Njihova su promišljanja i iskustva bila pravo nadahnuće svima prisutnima.

Odbor mladih je ostao pod velikim dojmom posjete mladih iz BiH, jer su stekli ne samo nove poznanike i mlade koji dijele njihove vrijedosti i vizije, nego i pronašli nove prijatelje. Naši dragi gosti su nakon studijske posjete Poliklinici objavili na svojoj stranici: “Članstvo u Odboru mladih Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba doprinosi nam da pomičemo vlastite ali i društvene granice i norme ali i dajemo glas onima koje se često ništa ne pita”. Još malo utisaka nakon studijske posjete: „Posebno nam je drago sto je atmosfera bila tako opuštena, konstruktivna i poticala dijeljenje i učenje. Otvorena diskusija, mnoštvo razmjenjenih pitanja i odgovora, iskrenog smijeha, ali i jakih emocija koje su se osjećale kroz cijeli susret, učinili su da se kod vas osjećamo ‘kod kuće’ i među pravim prijateljima, s kojima želimo nastaviti borbu za boljitak djece i mladih preko granica koje nas samo na papiru dijele.“

O projektu Vrijedni pažnje

U sklopu World Vision globalne kampanje „It Takes a World to End Violence Against Children“ nastao je pokret Vrijedni pažnje, s ciljem zaustavljanja nasilja nad djecom u Bosni i Hercegovini. Sam pokret stvoren je u uskoj suradnji djece i mladih iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, a kampanja donosi autentični glas i jasnu poruku mladih koji naglašavaju svoje pravo da žive život dostojan djece i mladih te žele biti dio rješenja u zaustavljanju nasilja u obiteljima, školama i zajednicama, s naglaskom na problematiku zanemarivanja djece u BiH.

Više o samom projektu Vrijedni pažnje koji je i više nego vrijedan naše pažnje možete pronaći na Facebook stranici projekta.

Na sljedećem linku možete vidjeti i jednu od njihovih odličnih aktivnosti u BiH: https://www.youtube.com/watch?v=_htT_wAEMXo.

Print Friendly, PDF & Email