Mixer.hr: “Seksualno je zlostavljan svaki 6. dječak i svaka 4. djevojčica!”

Na portalu Mixer.hr objavljen je30. ožujka 2021. razgovor novinarke Karle Horvats s prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander povodom radionice pod nazivom ‘Tretman traume sekusalnog zlostavljanja’ koju je ravnateljica Poliklinike održala na Visokoj školi u sklopu Psihoterapeutskog praktikuma. Prenosimo dio objavljenog intervjua:

U posljednje vrijeme, posebice nakon svjetskog pokrete #metoo i regionalnog #nisam tražila, čini se kako je više nego ikad seksualno zlostavljanje u središtu pozornosti. Zašto se o tome više ne govori te smatrate li da je dobro da su javne osobe progovorile?

Buljan Flander: Iako se o svim oblicima zlostavljanja i nasilja često šuti, istraživanja pokazuju da se upravo žrtve seksualnog nasilja posebno srame, osjećaju krivnju, strah da im se neće vjerovati, da će se njih optužiti (bilo za lažnu prijavu ili za samo nasilje). Kad se radi o djeci i mladima, počinitelji su u najvećem broju članovi obitelji ili bliske osobe, pa se može raditi o strahu da će se razoriti obitelj, da će počinitelj biti kažnjen, a žrtva će se za to osjećati krivo itd. Slično vrijedi i kod odraslih ako se radi o osobi od autoriteta, što je često slučaj – šef, profesor, stariji kolega… Žrtve osjećaju strah čak i ako počinitelji ne prijete direktno tim riječima, primjerice da će prijava označiti kraj njihove karijere. Dobro je da se o seksualnom zlostavljanju progovara, a javne osobe često su model drugima i mogu potaknuti razotkrivanje drugih žrtava. Međutim, jako je važno i kako kao društvo reagiramo na njihovo razotkrivanje, posebno u medijima i na društvenim mrežama. Naravno da ćemo obeshrabriti žrtve ako stalno čitaju i slušaju pogrdne komentare o žrtvama, okrivljavanje, izrugivanje…

Što je sve zapravo smatra seksualnim zlostavljanjem? 

Buljan Flander: Seksualno zlostavljanje nije samo penetracijski seksualni odnos, nego bilo koja seksualna radnja, čak i izlaganje seksualnim sadržajima, na koju osoba nije dala pristanak ili, kad se radi o djeci, osobama sa značajnim kognitivnim deficitima i sl., na koju osoba nije mogla dati pristanak. Počinitelj je osoba koja ima moć u odnosu na žrtvu, što ne mora značiti fizičko nasilje i prisilu. To može biti npr. odrasla osoba nasuprot djetetu, nadređeni nasuprot studentu/zaposleniku.

Smatrate li da je ono što je dosad poduzeto u vezi s pojedinačnim slučajevima i općom situacijom nakon prijavljenih slučajeva dovoljno ili je potrebno učiniti puno više?

Buljan Flander: Ne znam što je točno poduzeto u pojedinim slučajevima, ali dovoljno bi bilo procesuirati i doživjeti ozbiljno sve prijave te žrtvama ponuditi podršku stručnjaka mentalnog zdravlja. Na široj razini važno je da sve instance sustava, od nas na terenu do vladajućih, zauzmu jasan i nedvosmislen stav podrške prema žrtvama, a u tome su mediji jako važni partneri.

Jesu li osnovna povjerenstva dovoljno kompetentna da odluče o tome kako uopće tretirati žrtvu te mogu li procijeniti stvarno činjenično stanje?

Buljan Flander: Ne znam detalje o povjerenstvima koje spominjete, ali znamo čiji je posao procjenjivati stvarno činjenično stanje – policija, zatim državno odvjetništvo i u konačnici sud. Isto tako znamo čiji je posao pružiti tretman žrtvama, a to su posebno educirani stručnjaci mentalnog zdravlja s iskustvom u radu sa žrtvama nasilja.”

Izvor: Mixer.hr / Link: https://mixer.hr/lifestyle/mozaik/gordana-buljan-flander-seksualno-je-zlostavljan-svaki-6-djecak-i-svaka-4-djevojcica/

Print Friendly, PDF & Email