Miss7Mama: “Roditelji ne bi smjeli koristiti djecu za svoje ciljeve”

Već više od tjedan dana traje drama pred osnovnom školom u Krapinskim Toplicama, u koju roditelji dovode dijete bez maske. Pitamo se kakav će ovo sve trag ostaviti na to dijete i na drugu djecu. Kako odrasli mogu pomoći ili odmoći djeci, ne ulazeći u konkretan slučaj, piše psihologinja Poliklinike Mia Roje Đapić za portal Miss7Mama objavljenoj 17. rujna 2021:

“Djeci i mladima uvijek je, a posebno u uvjetima pandemije i potresa – opće društvene krize, potreban osjećaj sigurnosti, predvidivosti i pripadanja. I nama odraslima teško se nositi s pravilima, posebno zato što su često promjenjiva, nekad nam se čini da nemaju smisla i da bi trebala biti drugačija. Djeci i mladima posebno je teško poštovati pravila koja u potpunosti ne razumiju, za koja osjećaju da im oduzimaju dio mladosti i radosti koji im zapravo nikad neće biti nadoknađeni. U tome im možemo pomoći ili odmoći kao odrasli.

Činjenicu da se pravila moraju mijenjati i da se mnogi s njima neće složiti nažalost ne možemo promijeniti. Kao ljudi suočeni smo s novim i nepoznatim neprijateljem pa i najbolji stručnjaci ne mogu ponuditi unaprijed zasigurno dobra i univerzalna rješenja.

Ono na što možemo utjecati je kakav model ponašanja dajemo djeci i mladima. Njima je jako važno da su upute koje dobivaju od odraslih kojima vjeruju jasne i ujednačene, ako već ne mogu biti jednake u kontinuitetu vremena. Važno im je i da osjećaju da pripadaju skupini svojih vršnjaka, da njihov život, sada kad su konačno opet u školskim klupama, bude što sličniji životu kakav zaslužuju i trebaju imati u razvojnoj dobi u kojoj se nalaze. U tome će ih puno manje omesti nošenje (ili ne nošenje, svejedno) maske, nego izdvajanje iz skupine, stvaranje dojma pojačane ozbiljnosti, intervencije policije, svođenje života na rasprave povezane s koronom…

Postoje mnogi načini izražavanja svog mišljenja i vođenja nekih bitaka koji ne idu preko leđa djece. Svi odrasli trebaju prije svega imati empatiju prema djeci, čije je mentalno zdravlje ionako ugroženo ili u riziku, te postaviti jasne prioritete i načine postizanja svojih ciljeva, za koje se mnogi često kunu u zaštitu djece, a čine suprotno – nažalost, tu se mogu naći i roditelji, ali i stručnjaci.

Izvor: Miss7Mama

Link: https://miss7mama.24sata.hr/roditelji/sretna-mama/mnogo-je-nacina-izrazavanja-svog-misljenja-i-vodenja-bitaka-koji-ne-idu-preko-leda-djece-13841

Print Friendly, PDF & Email