Miss7Mama: “RAD OD KUĆE S DJECOM: Uskladite raspored djeteta i svoje radne zadatke”

Portal Miss7Mama objavio je kolumnu psihologinje i članice Kriznog stožera Poliklinike Elle Selak Bagarić o tome kako uskladiti posao i roditeljstvo u u vrijeme prilagodbe promijenjenim uvijetima života, posla i dječjih aktivnosti zbog suzbijanja epidemije korona virusa:

1. Iako je balansiranje djece i punog radnog vremena od kuće i inače izazovan zadatak koji zahtijeva malo vremena za prilagodbu, važno je znati da je izvediv, pa čak i u ovim novonastalim uvjetima. Sjetite se kako je to bilo imati bebu – kada su se dan i obaveze planirali po tome kada dijete spava. Sada je slična situacija – prilagodite i uskladite raspored svog djeteta i svoje radne zadatke koliko god je moguće. Ako i partner ostaje doma, prvo zajedno sjednite i napravite raspored tako da “pokrivate“ jedno drugo u obavezama. Ako imate tu mogućnost – probajte raditi rano ujutro ili kada dijete ode spavati. Sami si zadajte rokove ako ih nemate kako biste mogli pratiti produktivnost i prilagođavati raspored prema tome što za vašu obitelj bolje funkcionira.

2. Plan i rutina su važni – kako za roditelje koji rade od kuće, tako i za djecu. Isplanirajte nekoliko dana unaprijed djetetove aktivnosti u izolaciji, obuhvaćajući i vrijeme za igru, maženje i razgovor s vama, učenje, istraživanje i socijaliziranje s drugom djecom i važnim osobama– u ovom slučaju, telefonski i putem društvenih medija. Ovo činite na način da je i dijete uključeno i da samo bira između aktivnosti koje želi uključiti u raspored.

3. Djeca trebaju shvatiti da ovo nije vikend ili odmor i da mama tata moraju raditi, a da će se s njim igrati u određeno vrijeme, kada dovrše posao.U redu je reći djeci da nam sada treba malo vremena da napravimo sve za što smo odgovorni, bez ometanja, a da će biti i vrijeme kada ima našu punu pažnju. Tako da kada nam sin ili kćer uđu u kućni ured i traže da se u 11 h igramo s njima, možemo reći “voljela bih to i hoćemo sigurno, u 13 kada mama završi posao. Sada te molim da dovršiš crtež koji si započeo/la, doći ću vidjeti kako ti ide za pola sata“.

S druge strane, cijeli svijet se nalazi u situaciji u kojoj se održavaju e-sastanci, i šansa da vaše dijete “uleti“ u ured za vrijeme sastanka i traži da mu otvorite kekse se može dogoditi svakome. Svakako je poželjno i prije nego se dogodi proći sve scenarije na konkretan način, tako da djecu pitate “što ako?“ i onda kada odgovore prihvatite odgovor, ili usmjerite što da drugačije čine. Na primjer, “Ako vidiš da je mama na telefonu, a ti želiš da ti pronađe drugi crtić, što ćeš učiniti? Trebaš li je odmah prekinuti ili čekati da završi?” Također, bitno je da roditelji odnosno zaposlenici i poslodavci imaju realistična očekivanja, primjerice, da će vam za neke zadatke trebati više vremena ili drugi raspored u danu. Možda će vam odgovarati da radite dvokratno, ili da zadatke rasporedite nekako drugačije. Probajte o tome otvoreno komunicirati s poslodavcem ali i predvidjeti očekivane i neočekivane prekide dok radite od kuće.

4. Svakako preporučujemo da radna jedinica bude na mjestu odvojenom mjesta gdje dijete provodi većinu vremena, tako da i ono shvati da mama ili tata ne gledaju TV u dnevnom boravku, već rade. Vi ćete imati (barem donekle) mir, a dijete može doći do vas kada vas treba, kao što i vi imate priliku provjeriti kako je ono, a bez stalne interakcije ili prekidanja (ako je dovoljno samostalno da ne zahtijeva nadzor svaki trenutak). Uz pretpostavku da je riječ o djetetu koje je dovoljno staro da se samo zaigra, roditelji mu trebaju objasniti situaciju koja ih sigurno zbunjuje – da su tu, ali da nisu tu za njega.

5. Dajte djeci poticaj u aktivnostima koje zahtijevaju samostalnost primjerenu djetetovoj dobi. Pohvalite kada sami završe slikovnicu, vježbaju pisanje, čitanje, nagradite kada se drže pravila nekom unaprijed dogovorenom privilegijom (“bravo, večeras ćeš uživati u jednom dodatnom crtiću”).

6. Posvetite se djetetu: Ako ste mu obećali pažnju u određeno doba dana, neka to doista ima. I ne zaboravite da, ako ste djetetu obećali da ima vašu punu pažnju u određeno doba dana, to doista i ima. Napravite pauzu za ručak i zajedno s djetetom pripremite namirnice. Nekada nas sama činjenica da smo doma zavara da to znači da se djetetom i kvalitetno bavimo. Dijete treba pažnju i vrijeme samo za sebe, pa, kada završimo s poslom u kućnom uredu, dobro je da već imamo isplanirane aktivnosti s djetetom kojima se ono, a i mi, veselimo, a u kojima svi sudjelujemo.

7. Pripremite filmove koje već dugo želite pogledati, obiteljske albume fotografija, društvene igre… ili tražite dijete da vas ono nauči nešto što njega zabavlja, poput video igrice, pjesme koju voli. Ako ste u zaostatku s poslom, nemojte dopustiti da nadoknada radnih zadataka bude na uštrb vremena s djetetom, radije se vratite poslu kada dijete ode spavati, ili se ustanite prije njega. Ako postoji ovakva struktura i predvidivost u kojoj zna da računa na vas kada završite posao, dijete će se bolje adaptirati. Također, i nama odraslima struktura pomaže da se bolje nosimo u novim i nepoznatim situacijama. Najvažnije od svega, ako je dijete iskreno uznemireno, tužno ili ustrašeno – ostavite posao i posvetite mu se.

8. Budite nježni prema sebi te vodite računa i o svojim potrebama. Ovo je zahtjevna situacija i ako vas dijete treba, treba vas u tom trenu. Potonje nije isto što i konstantno dječje traženje pažnje iz puke dosade. Iako je teško, roditelji doista ne bi trebali imati osjećaj krivnje jer ne mogu biti na dvije strane odjednom, i sasvim je izvjesno da će osjetiti i frustraciju kod djece. I to je ok. Dapače, upravo ovo sjajna prilika da kod djece potičemo samostalnost, osnažujemo u toleranciji na frustraciju, potičemo kreativnost – što je sve u interesu zdravog dječjeg razvoja. Zato budite nježni prema sebi, vodite računa i o svojim potrebama. Pronađite barem 20-ak minuta za razgovor s vama bliskom odraslom osobom koja će vas razumjeti, podržati i ako treba i utješiti. Nije jednostavno, no svi smo zajedno u ovome. Pokažimo razumijevanje i jedni za druge.”

Piše: Ella Selak Bagarić, mag. psych.

 

Print Friendly, PDF & Email