Nakon govora 16-godišnje ekološke aktivistice Grete Thunberg mediji svijeta puni su dvojbama o tome je li riječ o neprimjerenom opterećivanju 16-godišnje djevojke koja “rješava probleme svijeta”. Naša psihologinja Mia Roje Đapić dala je stručne komentre za Miss7 i za RTL:

Miss7: Riječ stručnjaka: Je li Greta Thunberg na sebe preuzela preveliki teret?

Novinarka Kristina Gaćarić objavila je temu 26. rujna 2019. u kojoj piše: “Mia Roje Đapić, psihologinja iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba o aktivizmu mladih još neformiranih ličnosti kaže: “Djecu treba potaknuti na uključivanje u razne akcije koje su primjerene njihovoj dobi i razvoju, poput primjerice recikliranja, skupljanja otpada, uvođenja platnenih umjesto plastičnih vrećica i slično. Međutim, staviti djeci i mladima teret odgovornosti odraslih na leđa, staviti ih u poziciju straha i osjećaja ‘moranja’ za nešto za što nisu razvojno spremna, vrlo je štetno i može ostaviti dugoročne posljedice. Kao što je i sama Greta rekla, ona bi trebala biti u školi, a osobe čiji je posao baviti se zaštitom planeta, taj bi posao trebale raditi. Ovo se osobito odnosi na djecu i mlade s teškoćama ili psihološkim smetnjama, koji se mogu pretjerano opteretiti odgovornostima koje ne mogu ispuniti, emocionalno preplaviti i prestrašiti bez mogućnosti adekvatne regulacije, medijski izložiti i ‘pregorjeti’, izgubiti privatnost, nailaziti na brojne negativne komentare i povratne informacije, što na njihovu primarnu vulnerabilnost može djelovati pogubno. Ukratko, odgovorno informiranje i uključivanje djece u razvoju primjerene akcije – svakako da, ali prelaženje tih okvira narušava mnoga prava djeteta.”

I djeca mlađa od 12 godina putem medija mogu čuti da je svijet na rubu katastrofe zbog klimatskih promjena što neke osjetljivije među njima može emotivno pogoditi. Mia Roje Đapić otkriva kako bi trebalo razgovarati s djecom o klimatskim promjenama: “Kao i o bilo kojoj temi koja je ozbiljna, zabrinjavajuća i od javnog interesa djecu je važno informirati sukladno dobi i stupnju razvoja, kao i njihovu interesu. To znači da ćemo odgovarati na pitanja iskreno i smireno, a nikako na način da preplavimo dijete, stvorimo mu anksioznost (APA razmatra priznavanje posebne vrste tjeskobe kod djece, eco-anxiety), doživljaj da nam se priroda ‘osvećuje’ za sve zlo koje joj činimo i osjećaj odgovornosti da konkretno dijete (ili skupina djece) mijenja svijet.”

RTL: Je li Greta junakinja ili žrtva? 

RTL je 25. rujna objavio prilog Ide Hamer pod nazivom “Je li Greta Junakinja ili žrtva?”:

“Da je Greta u pravu, pokazalo je i u srijedu objavljeno UN-ovo Izvješće o klimi. Do 2100. godine razina mora porast će za metar, svake godine događat će se poplave kakve su se dosad događale jednom u stoljeću. Nestajat će gradovi, presušivati rijeke…

”Moramo slušati znanstvenike. Moramo se ujediniti sa znanosti i tada moramo djelovati u skladu sa znanošću”, smatra ova tinejdžerica.

Gretu Thunberg časopis Time proglasio je jednom od 100 najutjecajnijih osoba ove godine. Klimatska junakinja  prvi se put susrela s globalnim zatopljenjem kao osmogodišnjakinja kada je u školi o tome gledala dokumentarac. U knjizi Naša kuća u plamenu obitelj opisuje njezino psihičko stanje.

U jednom odlomku u knjizi Gretina majka je napisala: “Nakon dva mjeseca bez jela, Greta je smršavjela gotovo 10 kilograma, što je previše kada je osoba već ionako mršava. Temperatura joj je niska, a bilo i krvni tlak pokazuju jasne znakove izgladnjelosti. Više nema snage penjati se stubištem, a u uputnicama za procjenu depresije njezini rezultati skaču u nebeske visine.”

Upravo depresiju, poremećaj u prehrani i Aspergerov sindrom mnogi koriste protiv nje. Javno su je nazivali psihički bolesnom i rugali se njezinu fizičkom izgledu. Rugao joj se i američki predsjednik Donald Trump, sarkastično napisavši: ”Čini se kao vrlo sretna, mlada djevojka koja se raduje svijetloj i divnoj budućnosti. Tako je lijepo to vidjeti!”

Je li Greta Thunberg junakinja ili djevojčica koja se žrtvuje za opće dobro – debata je koja traje danima i u Hrvatskoj i u svijetu.  Stručnjaci vjeruju da je odgovornost na leđima jedne tinejdžerice ipak prevelika.

”Djeca koja imaju neke psihičke smetnje, simptome ili čak dijagnoze puno su  ranjivija za bilo koje rizike od druge djece. Svako dijete ima pravo biti dijete i ima pravo na zaštitu svoje privatnosti i zaštitu svog medicinskog stanja. Kao što je sama Greta rekla: ‘Sram vas bilo! Ja sam danas trebala biti u školi! Ljudi koji bi trebali spašavati planet ga i trebaju spašavati!’, a ja bi se složila s tim citatom”, kaže psihologinja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Mia Roje Đapić. 

Djevojčica koju su nekoć maltretirali, danas je globalna ikona. Dobila je “alternativnu Nobelovu nagradu”, a nominirana je i za onu pravu. ”

 

Print Friendly, PDF & Email