Međunarodna konferencija pod nazivom „Djeca čiji su roditelji u sukobu sa zakonom: Što je njihov najbolji interes? Kako ga ostvariti?“ održana je 20. svibnja 2016. u zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici. Na ovom skupu je sudjelovalo više od 200 sudionika iz 22 države, a zajednički su ga organizirali  Pravobraniteljica za djecu RH i međunarodna organizacija COPE (Children of Prisoners Europe), koja okuplja niz organizacija i udruga usmjerenih na zaštitu prava djece čiji su roditelji u zatvoru.

Roditelji u zatvoru: Kakvu podršku dijete treba?

Istaknuti stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva, među kojima i osnivač COPE mreže Alain Bouregba, iznijeli su ključne odrednice  i zadaće u zaštiti najboljeg interesa ove ranjive skupine djece. Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić je naglasila kako je prepoznavanje potreba u samome zatvoru i angažiranje stručnjaka koji će im pružati podršku, za djecu može značiti ključnu životnu promjenu. Konferencija je otvorena debatom koju je izveo Hrvatski nacionalni debatni tim pod nazivom Osigurati prava djeci zatvorenika. Argumente za i protiv organizirane društvene podrške održavanju bliskosti djeteta s roditeljem koji je počinitelj teških kaznenih djela energično su u raspravi suprotstavili mladi debatanti i time na najbolji mogući način otvorili konferenciju.

Na konferenciji  je dr.sc.  Bruna Profaca, klinička psihologinja u Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba prezentirala  stručne pretpostavke ali i primjere iz kliničke prakse i rada s djecom i njihovim obiteljima u izlaganju pod nazivom „Roditelji u zatvoru: Kakvu podršku dijete treba?“.  Nadalje, na konferenciji su bili i slijedeći izlagači: potpredsjednica Odbora UN-a za prava djeteta Renate Winter , koordinatorica Europske komisije za prava djeteta Margaret Tuite, pučka pravobraniteljica Republike Hrvatske Lora Vidović, predstojnica UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić, dr.sc Igor Kanižaj s Fakulteta političkih znanosti. Raspravu je vodila Nancy Loucks (UK).

Primjeri dobre prakse

U drugom dijelu konferencije su istaknuti stručnjaci i aktivisti iz Hrvatske i inozemstva iznijeli primjere dobre prakse te izvijestili o razvijanju uvjeta u zatvorima za održavanje povezanosti djeteta i roditelja i jačanja roditeljskih kompetencija zatvorenika. Projekte i programe Udruge RODA, usmjerene na podršku majkama zatvorenicama, predstavila je Ivana Zanze, Jurica Pačelat predstavio je aktivnosti udruge Status:M, koja je usmjerena na rad s mladim očevima, a rad udruge PACT iz Velike Britanije predstavili su Andy Keen Downs i Katherine Copperthwaite, naglašavajući upravo podršku usmjerenu na obitelj zatvorenika kao ključni element smanjivanja recidivizma.

U panel-raspravi koju je moderirala Rachel Brett (UK), o tome kako je u sustavu pravosuđa u Hrvatskoj postupno jačala svijest o tome da valja promišljati i o zaštiti interesa djeteta  izvijestile su Anita Matijević policijska inspektorica u Odjelu za maloljetničku delinkvenciju i kriminalitet na štetu mladeži i obitelji, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Ljubica Pezo Štirmer te načelnica sektora tretmana u Upravi za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa Renata Šoher . O perspektivi Vijeća Europe (VE), koje je ovu tematiku uvrstilo i u svoju Strategiju za prava djeteta od 2016. do 2021., izlagao je Attila Juhász upravitelj zatvora u Mađarskoj i član Vijeća za penološku suradnju pri VE.

Na kraju konferencije, predsjednica COPE mreže Lucy Gampell istakla je  ostvarena postignuća u zemljama partnerima i naglasila važne kontinuirane zadaće, ističući kako je utvrđivanje potreba djece čiji su roditelji u zatvoru i njihovih skrbnika ponajprije javnozdravstveno, a ne samo pravosudno pitanje. Zamjenica pravobraniteljice za djecu RH Maja Gabelica Šupljika zaključila je konferenciju podsjećajući na uloge institucija i tijela – od lokalne i regionalne do europske i globalne razine – u zaštiti interesa djece zatvorenika  u njihovoj konkretnoj životnoj situaciji te da u svakoj prilici zadrže fokus na djetetu.

Print Friendly, PDF & Email